Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Curiosity finder flodseng på Mars

Det omkørende laboratorium på Mars har sendt klare billeder hjem af grus, som er formet af strømmende vand.

Curiosity har sendt billeder hjem af formationer af grus og klippesedimenter, som forskerne mener viser tydelige tegn på at være dannet af strømmende vand
Curiosity har sendt billeder hjem af formationer af grus og klippesedimenter, som forskerne mener viser tydelige tegn på at være dannet af strømmende vand

Efter mange overskrifter med "Spor af vand på Mars" og næsten lige så mange egentlige videnskabelige fund, er der ingen tvivl om, at den røde planet engang har været indeholdt store mængder af den H2O, som vi anser for en forsætning for livets opståen.

Men for første gang er der nu fundet helt entydige tegn på rindende vandløb. Det meddeler Mars Curiosity-roveren tilsyneladende selv på sin Twitterprofil, som - charmerende eller irriterende - skrives i første person ental:

"Stille flyder floden. Jeg har fundet beviser på en ældgammel flodseng på Mars, magen til dem på Jorden."

Roveren har med sit  enestående farvekamera optaget billeder af grus og sten i formationer, der kun kan være dannet af rindende vand. I hvert fald ifølge videnskabsfolkene på NASAs Jet Propulsion Laboratory i Californien, der er hovedkvarter for kontakten til Curiosity, og som bakker op om Twitter-udsagnet fra den åbenbart langt mere selvtænkende end vi anede robotlaboratorium.
 
NASA Rover Finds Old Streambed on Martian Surface

Forskerne er nu ved at granske billederne nærmere, men de har allerede konstateret, at formationerne er dannet af grus, der er aflejret i klippesedimenter i formationer, der ganske rigtigt ligner noget fra en dansk bæk, der løber over lerjord.

"Ud fra størrelsen af gruset, som er båret med af vandet, vurderer vi, at strømmen bevægede sig med knap en meter i sekundet, og at dybden var et sted imellem ankel og knæ-dyb," siger William Dietrich fra University of California, Berkeley.

"Der er masser af videnskabelige papirer om kanalerne på Mars og mange hypoteser om vandstrømmene i dem. Men det er første gang, vi rent faktisk iaggtager vand-transporteret grus på Mars. Dette udgør overgangen fra de rene spekulationer om flodsengene på Mars, til direkte observationer af dem"; siger Dietrich, der er en af de mange forskere, som er tilknyttet Curiosity.

Flodsengen, som Curiosity har fotograferet, ligger for foden af Sharp-bjerget, som ligger midt inde i det store, flade Gale-krater, hvor Curiosity landede den 6. august i år. Det selvkørende robotlaboratorium skal køre op ad Sharp-bjerget, som har en meget mere spændende geologi end de flade sletter, hvor andre Mars-rovere har landet og kørt rundt.

Materialet i flodsengen er vasket ned længere oppe fra bjerget, ligesom floder her på Jorden tager klippemateriale, eller alluvium, fra bjergene med sig nedad. Jo hurtigere floden løber, jo mindre af materialet bliver afsat på flodbunden, og jo større grus- og klippestykker kan føres med. Derfor mener forskerne i Californien at kunne sige så præcist, hvordan floden på Mars så ud.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.