Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Brevdue afleverer krigsbesked med 68 års forsinkelse

Resterne af en brevdue med en besked fra de allierede tropper på D-dag i juni 1944 til den øverste militærledelse i England er dukket op i skorsten.

250.000 duer tjente englænderne under Anden Verdenskrig. De fløj bl.a. beskeder hjem til England fra fronten og spioner i fjendeland.
250.000 duer tjente englænderne under Anden Verdenskrig. De fløj bl.a. beskeder hjem til England fra fronten og spioner i fjendeland.

En brevdue i engelsk krigstjeneste under Anden Verdenskrig har langt om længe afleveret den besked, den blev sendt af sted med i en cylinder om sit ene ben for 68 år siden.

Duen, eller rettere rester af den, blev for nylig fundet i en skorsten i et engelsk hjem i forbindelse med, at ejeren var ved at renovere skorstenen.

Sammen med duen lå der en cylinder, og inde i den lå der en besked i koder.

Eksperter mener, at den stammer fra 6. juni 1944. Altså er duen blevet sendt af sted fra Frankrig af en engelsk soldat eller agent i forbindelse med D-dag.

Efter at have krydset Den Engelske Kanal har duen formentlig taget et hvil på toppen af skorsten på huset i Surrey. Af ukendt årsager faldt den ned og døde i skorstenen.

Duen har formentlig haft kurs mod general Montgomerys hovedkvarter, Bletchley Park, hvor kodeeksperter sad klar til at knække beskeden i cylinderen.

Men duen og beskeden nåede altså aldrig frem. Derfor er der ingen, der ved, hvad budskabet fra Frankrig var.

Moderne eksperter er dog klar til at prøve at dechifrere beskeden, der må have været af så stor vigtighed, at det var nødvendigt at kode den.

Ifølge avisen Telegraph er kunsten at aflæse en kode som denne dog for længst glemt af de britiske myndigheder.

Beskeden er sendt til nogen eller noget, der hedder XO2 klokken 16.45 og består af 27 forskellige koder, der består af fem bogstaver hver.  Den er underskrevet Serjeant W Stot. Det engelske luftvåben, RAF, skrev sergeant med j, ikke med g.

Eksperter mener, at beskeden kan være stilet til RAFs Bomber Command. Måske med besked om brug for luftstøtte et sted i Normandiet.

Englænderne brugte cirka 250.000 brevduer under Anden Verdenskrig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.