Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Bente Klarlunds kritiker har selv syndet

Mudderkastningen fortsætter i den danske forskningsverden efter Penkowa-sagen.

Topforskeren Bente Klarlund Pedersen modtog i sidste uge endnu engang kritik, som beskylder hende for at have snydt med sine forskningsresultater.
Topforskeren Bente Klarlund Pedersen modtog i sidste uge endnu engang kritik, som beskylder hende for at have snydt med sine forskningsresultater.

Der kastes fortsat med mudder og beskyldningerne fyger fra side til side i udløbere af sagen om hjerneforsker Milena Penkowas angivelige forskerfusk.

Så sent som i sidste uge anklagede overlæge Søren Toubro professor Bente Klarund Pedersen for at have dobbeltpubliceret data sammen med Penkowa. Nu viser det sig, at Søren Toubro også selv har dobbeltpubliceret, fortæller Videnskab.dk.

Søren Toubro, leder af forskningsklinikken Reduce, har fremført kritikken af Bente Klarlund i den seneste udgave af 'Dagens Medicin'. Ifølge ham har både Penkowa og Klarlund brugt forskellige data fra det samme forsøg i flere videnskabelige artikler uden at gøre opmærksom på det. Muligvis for at komme til at se mere produktive ud – en metode, der kaldes ’salami-metoden’, lyder kritikken.

»Uforståeligt nok oplyste de to forskere ikke, at dele af artiklerne var identiske. Professor Bente Klarlund Pedersen står på begge artikler som seniorforfatter og garant for resultaternes rigtighed,« skriver Søren Toubro i Dagens Medicin og sagde efterfølgende til Ekstra Bladet:

»Sådan gør man bare ikke. Det er ikke en personlig vendetta imod Bente Klarlund, men man skal ikke sige, at man er englehvid, hvis man ikke er det.«

En udenlandsk forsker, som har bedt om at være anonym, har overfor videnskabssitet Videnskab.dk kigget nærmere på nogle af de videnskabelige artikler, som Søren Toubro selv har publiceret. 

Artiklerne, der har fanget den udenlandske forsker, er fra 2003 og trækker på data fra det samme studie.

»Artiklerne trækker på de samme data, uden at det på nogen måde fremgår. Der er ingen krydsreferencer i artiklerne. Dermed begår han præcis samme fejl, som han anklager Bente Klarlund for at have begået,« siger han til Videnskab.dk

Også ph.d. Anders Nedergaard i muskelbiologi fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet mener at kunne se fejlen.

»Det er min vurdering, at data i de to nævnte artikler af Toubro og kolleger, er forskellige data fra de samme forsøgspersoner i det samme forsøg, og det er ikke dokumenteret i nogle af de to artikler, at andre data fra samme forsøg er publiceret andetsteds. Toubro og kolleger har dermed gjort sig skyldige i præcis den samme forteelse, som de anklager Penkowa og Pedersen for i Dagens Medicin,« siger Anders Nedergaard.

Det er ikke første gang, at Bente Klarlund bliver anklaget for snyd fra det forskermiljø, som også Søren Toubro er en del af. Også en tidligere gæstelektor, skotske Jamie Timmons, har anklaget Bente Klarlund for at skrive af.

Søren Toubro har publiceret størstedelen af sine artikler sammen med hans makker Arne Astrup. Astrup, som er en af landets førende enæringseksperter, har tidligere været anklaget for at vildlede befolkningen om betydningen af sukker i sodavand og forlod derefter i 2006 posten som formand for Ernæringsrådet.

Tilbage i 2001 leverede Arne Astrup et tip til pressen om, at Bente Klarlund skulle have skrevet en bog af, hvilket vakte stor opsigt. Et udvalg på universitet nedsatte en ekstern evaluering og efter mange måneders sagsbehandling blev Bente Klarlund renset.

Søren Toubros forskning er baseret på den tese, at vejen til et godt helbred går gennem kosten - mens Bente Klarlund arbejder ud fra en teori om, at det snarere handler om at få tilstrækkeligt med motion.

Misundelse og beskidte kneb er tilsyneladende en del af forskningsverdenen. I hvert fald, hvis du spørger overlæge Claus Christiansen, som er direktør for medicinselskabet CCB:

- Der er i forskningsverdenen masser af misundelse og intriger, det gælder ikke bare i Danmark men alle steder i verden. Derfor bruges der nogle gange mere eller mindre pæne kneb. Den stærkeste drivkraft i den menneskelige verden er misundelse, og den rammer oftest dem, der er meget succesfulde, som f.eks. Bente Klarlund,« siger Claus Christiansen til Videnskab.dk.

Bente Klarlund ønsker ikke at udtale sig, mens Søren Toubro ikke har meldt tilbage på kritikken.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.