Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Australien ramt af værste hedebølge nogensinde

Australierne kan forvente temperaturer på op til 54 grader de kommende dage. Myndighederne advarer om »katastrofale« tilstande.

Folk i vandet ved Bondi Beach, Sydney, 8. januar, hvor vejrudsigten sagde 43 grader celsius.
Folk i vandet ved Bondi Beach, Sydney, 8. januar, hvor vejrudsigten sagde 43 grader celsius.

Mens omfattende skovbrande hærger det sydøstlige Australien, gisper størsteparten af det store lands indbyggere under den på mange måder værste hedebølge i nationens historie.

Tirsdagens gennemsnitlige nationale maksimumtemperatur blev med 40,33 grader den varmeste i Australiens historie. Men landets vejrbureau advarer om, at den nye rekord efter alt at dømme står for fald i de kommende dage.

Flere steder i det sydlige og centrale Australien målte man mandag og tirsdag officielle temperaturer på næsten 50 grader.

Det statslige australske vejrcenter, Bureau of Meteorology, har endda føjet en helt ny farve, lilla, til de nationale temperaturkort, fordi en enkelt prognose forudsiger temperaturer på mellem 50 og 54 grader enkelte steder i de kommende dage.

Se billedserien:

Samtidig advarer bureauet om, at luftmasserne over det centrale Australien stadig varmer op og dermed ikke har nået maksimumtemperaturen endnu.

- Den aktuelle hedebølge - dens længde intensitet og omfang - findes ikke mage til i vores annaler, siger klimaanalytiker David Jones til avisen Sydney Morning Herald.

Og han tilføjer, at den globale opvarmning har mere end en finger med i spillet:

- Det er indlysende, at klimasystemet reagerer på den bagvedliggende opvarmning. Alt, hvad der sker i klimasystemet nu, finder sted på en planet, der er en grad varmere, end den plejede at være.

Den australske hedebølge har stået på siden julen, men den første uge efter nytår har været enestående hed. De seks første dage af 2013 er alle blandt de 20 varmeste, der nogensinde er registreret i Australien.

Samtidig blev den nationale døgnmiddeltemperatur mandag på hele 32,23 grader - også ny national rekord og næsten en halv grad over den gamle fra december 1972.

Imens fortsætter de omfattende skov- og buskbrande, der især hærger delstaterne New South Wales, Victoria og Tasmanien.

Myndighederne advarer om "katastrofale" tilstande i de kommende dage i mange områder, og tusinder er blevet evakueret fra brændende nationalparker og lignende.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.