Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Auktionshus sælger 4,6 milliarder år gammel meteorit

Christie’s Auktionshus har netop nu gang i nogle spektakulære auktioner. De bortauktionerer meteoritter fra månen og Mars i forskellige størrelser og farver.

En stor palasit fundet i Argentina. Vurdering: 30.000-50.000 Dollars.
En stor palasit fundet i Argentina. Vurdering: 30.000-50.000 Dollars.

Har du en tom plads på kaminhylden og en stor sum penge, du endnu ikke har øremærket, kan du købe et stykke historie. Eller hvad med et stykke Mars?

I så fald er det nu, du skal slå til. Auktionshuset Christie’s har nemlig indtil 10. maj samlingen »Deep Impact« på auktion. Og under hammeren kommer blandt andet en meteorit, der er 4,6 milliarder år gammel - det svarer til en tredjedel af tiden selv.

»Det er bogstaveligt talt det ældste materiale, menneskets hånd kan holde og røre ved,« siger James Hyslop, Christie's specialist, som har organiseret auktionen, om meteoritten, der mest af alt ligner en brosten, til CNN

En meteorit, der er 4,6 milliarder år gammel, fundet i Mexico. 20.000-30.000 Dollars.
En meteorit, der er 4,6 milliarder år gammel, fundet i Mexico. 20.000-30.000 Dollars.

Der er også mere farvestrålende meteoritter fra både månen og Mars til salg.

Og priserne? Dem vender vi tilbage til.

»Hver gang en person for første gang holder et abstrakt kunstværk fra det ydre rum, der er består af en jern-sammensætning, der er en tredjedel så gammel som tiden selv, er det et fængslende øjeblik,« siger James Hyslop.

»For mig er det en bevægende oplevelse.«

Meteoritter er det, der er tilbage, når en komet, asteroide eller en meteor overlever sin passage gennem jordens atmosfære. Deres enorme appel til samlere er trefoldig, forklarer James Hyslop:

»Nummer et: De er utroligt sjældne. Nummer to: De er meget smukke, og nummer tre er den vidunderlige filosofiske gåde omkring dem. De kommer ikke fra denne verden, de er uden jordiske og andre verdslige kunstværker.«

For at blive inkluderet i en Christie’s auktion skal en meteorit have det, som auktionshuset kalder de fire S'er: size, shape, science and story (Størrelse, form, videnskab og historie, red.).

Meteorit fra Mars, fundet i Atacama Ørkenen. Vurdering: 30.000-50.000 Dollars.
Meteorit fra Mars, fundet i Atacama Ørkenen. Vurdering: 30.000-50.000 Dollars.

Nå, vi er kommet til priserne:

Generelt gælder, at jo større meteoritten er, desto højere er prisen. Men også form og beskaffenhed kan spille ind.

Deep Impact-auktionen løber fra 3. maj til 10. maj, og priserne bevæger sig i spændet fra 1.000 til 120.000 dollar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.