Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Asteroide på vej mod jorden

En enorm asteroide vil måske ramme jorden i år 2036, og vi skal i gang med et forsvar nu, siger forskere.

Sådan forestiller NASA sig, at det ser ud, når en asteroide rammer Jorden. Foto: NASA
Sådan forestiller NASA sig, at det ser ud, når en asteroide rammer Jorden. Foto: NASA

Truslen er reel. Asteroiden, Apophis, passerer Jorden første gang i år 2029, og vil f.eks. kunne ødelægge det meste af Europa i år 2036, når den passerer for fjerde gang.

"Det er ikke muligt at sige, hvor stor risikoen er, for at den rammer. Men den er ikke nul, så meget kan jeg sige," siger docent Claes-Ingvar Lagerkvist ved Uppsala Universitet til www.aftonbladet.se.

Derfor opfordrer ledende rumforskere ved et møde for NEO-eksperter (Near Earth Objects) i London i sidste uge verdens politikere til at arbejde sammen, da det kan tage årtier at opbygge et effektivt forsvar.

"Regeringerne skal tage beslutninger nu - for at give videnskaben tid til at forberede et modsvar," sagde præsidenten for Spaceguard Foundation, Andrea Carusi ved mødet i London, ifølge The Guardian.

Og han bakkes op af mange andre astronomer. Alan Fitzsimmons fra Queens University i Belfast sagde:

"Når den passerer os den 13. april 2029 er der en mulighed for, at Jordens tyngdekraft vil ændre asteroidens bane, og derfor kan den ramme os, når den kommer tilbage," mener han, ifølge The Guardian.

Apophis blev opdaget i juni 2004, og siden da har rumforskerne holdt nøje øje med den 390 meter brede asteroide. Ifølge beregningerne vil vi få besøg første gang i 2029, hvor den vil passere Jorden i en afstand af 23.000 kilometer. Og allerede her er der en risiko for kollision. I år 2034 og 2035 vil den flyve forbi med 21.000 km/t - i bare 4.300 kilometers afstand, og man vil kunne se den på himlen. I år 2036 kommer den så helt ned i en afstand af 3.500 kilometer.

Derefter skulle den store kosmiske klippestump atter fjerne sig fra sin truende jordbane - ifølge NASAs beregninger.

I kosmisk forstand er få tusinde kilometer uendelig lidt, og hvis asteroiden rammer os, vil den udslette et område på størrelse med Frankrig, mens det øvrige Europa vil blive ramt med voldsomme ødelæggelser.

Asteroiden Apophis' navn er ikke tilfældigt valgt. Det kommer fra den gamle ægyptiske legende Apophis, der ifølge myten var en dæmon, som var skæbnebestemt til at kaste Jorden ud i evigt mørke. Og navnet er tydeligvis et vink med en vognstang fra videnskaben til verdens regeringer.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.