Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Spørg om sprog

ASAP!

Spørgsmål: Jeg har i den seneste tid flere steder set forkortelsen ”ASAP” brugt – hvad betyder det? spørger Otto Jensen.

”ASAP” eller ”asap” er en engelsk forkortelse for ”as soon as possible”. Forkortelsen stammer fra sms- og chatsproget, men bruges nu også i almensproget. I dansk betyder forkortelsen det samme som i engelsk, dvs. ’straks’ eller ’så hurtigt som muligt’.

Det ældste eksempel vi i dansk har på ”ASAP” brugt i almensproget, er fra 1998: ”Jeg aftalte et møde ASAP og tog kvinden i øjesyn” (Information, 21.12.1998).

Andre eksempler på brugen af ”ASAP” er:

”De ældre prøver at strække aftenen så lang tid som muligt .. de yngre er bare rastløse for at komme videre i byen - ASAP!” (Berlingske Tidende, 1.11.2002).

”Så hurtigt, det overhovedet lader sig gøre - asap som det hedder i moderne virksomhedsjargon, altså helst for ti minutter siden” (Politiken, 6.11.2003).

Selvom det efterhånden ikke er ualmindeligt at finde ”ASAP” i avisspalterne, har forkortelsen ikke fundet vej til ordbøgerne endnu - bortset fra Politikens forkortelsesordbog, 2001, der har et afsnit om sms- og chatforkortelser.

´”ASAP” figurerer på Sprognævnets liste over nye ord 1998-2003, som man kan se i Nyt fra Sprognævnet, 2004, nr. 1

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.