Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Afslag på praktikplads kan øge stofmisbrug

Erhvervskoleelever, som ikke kan finde en læreplads, er i særlig stor fare for at få alvorlige problemer med hash, vurderer rusmiddelforsker.

Arkivfoto
Arkivfoto
I samarbejde medVidenskab.dk

Tusindvis af danske erhvervsskoleelever får det ene afslag efter det andet, når de ringer rundt til arbejdsgivere for at finde en læreplads. Afslagene rammer en stor gruppe svage elever så hårdt, at de risikerer at få alvorlige problemer med hash eller andre stoffer.

Mange udvikler så slemme misbrug, at de har brug for behandling for at blive afvænnet, lyder det fra en rusmiddelforsker.

»En stor gruppe unge kører rundt i systemet og starter på det ene grundskoleforløb efter det andet uden at gennemføre. Især dem, som har problemer med hash, har fantastisk svært ved at bide sig fast og få en praktikplads.«

»Når de ikke kan finde en arbejdsgiver, som vil have dem i praktik, er der stor risiko for, at deres hashmisbrug tager til,« siger rusmiddelforsker Mads Uffe Pedersen fra Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Hash giver varige skader i hjernen

Mads Uffe Pedersen og hans kolleger har undersøgt, hvilke danske unge mellem 15 og 24 år, der udvikler en så alvorlig stofafhængighed, at de får brug for behandling for at blive afvænnede.

Især erhvervsskoleelever og dem, som ikke går i skole, er i farezonen, viser forskernes undersøgelse, der er publiceret i rapporten Unge der misbruger rusmidler – hvor mange, behov, behandling, stofforbrug efter behandling.

I forhold til elever på gymnasier og i folkeskoler er der tre-fire gange større risiko for, at unge, som er tilmeldt en erhvervsfaglig uddannelse, udvikler et misbrug, konkluderer forskerne, der har interviewet og indsamlet informationer om tusindvis af unge.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere: 'Mere hamp på danske marker'

»Mange af dem kommer fra brudte familier, de har en belastet fortid, meget ringe selvtillid eller andre psykiske problemer,« siger Mads Uffe Pedersen om de erhvervsskoleelever, der ryger for meget hash eller tager andre stoffer.

Hver tredje elev, som tilmelder sig en erhvervsskole, dropper ud uden at gennemføre. Unge med et begyndende hashmisbrug er ofte blandt den tredjedel, som ikke gør uddannelsen færdig.

Mange stopper allerede efter skolernes grundforløb, fordi de ikke kan få en praktikplads.

Læs mere om de praktiksøgendes stofmisbrug på Videnskab.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.