Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Afhængig af tv-serier? Det sker der i kroppen, når du sluger dem råt

Ser du også flere afsnit af din tv-serie i træk? Så er du muligvis afhængig – og selvom det umiddelbart føles rart, er det ikke nødvendigvis sundt.

Modelfoto.
Modelfoto.

Skyldfølelse

Overdrevet tv-kiggeri, bingewatching, er ligesom trøstespisning og alkoholisme et drug, der dulmer følelser. Der skal dog mere til at ryge i binge-fælden end et par afsnit. Forskere fra Texas University i Austin har en hardcore definition på binge-watching, der går ud på, at man minimum ser fire afsnit i rap (afbrudt af toiletbesøg). Et tegn på tv-afhængighed er den efterfølgende skyldfølelse: "Hjælp, nu har jeg ikke fået løst de opgaver, jeg skulle/burde".

Hjernen

Du ved det godt: Du får ondt i hovedet og føler dig led ved dig selv, når du skyller for mange cocktails ned eller tømmer slikskålen. Alligevel kan du ikke lade være. På samme måde er det med tv-serier, forklarer forskere. Ifølge Journal of Advertising Research kan man ligefrem se, at hjernens signalstoffer, især de såkaldte (lykke) endorfiner, går amok, når vi ser serier, så snart vi slukker, falder niveauet.

LÆS OGSÅ: 7 sundhedsråd du absolut ikke skal følge

Humøret

Ifølge forskerne er det nære forhold til hovedpersoner som Frank Underwood og Piper en virkelighedsflugt, og der er en sammenhæng mellem tv-binging og depressioner, blandt andet fordi nedtryktheden tager til, når man "vågner" til den grå virkelighed bagefter.

Stofskiftet

Ups! Mens din hjerne muntrer sig, "sover" hjerte og lunger. Dit stofskifte er reduceret til en brøkdel af, hvad du ville opnå ved for eksempel at gå en tur eller støvsuge. Resultatet siger sig selv: trist formkurve. Et amerikansk studie viser, at tv-bingers vejer op til 23 pct. mere end andre.

LÆS OGSÅ: 25 film du skal se på Netflix

Søvnen

At se tv mange timer (eller arbejde foran computeren) påvirker din søvn uheldigt. Det skyldes skærmens "fluorescerende blå lys". Det hæmmer kroppens produktion af det naturlige sovemiddel melatonin, så du eksempelvis får svært ved at falde i søvn og nedsætter mængden af REM-søvn. Løsning: Begræns tv-kiggeri til tre timer eller se serier om dagen. At tv-binge om dagen har ikke indflydelse på din søvn.

Øjnene

Har du også hørt, at det er dårligt for øjnene at sidde foran en skærm? Det er delvist sandt. Tørre øjne, problemer med at fokusere og træthed skyldes primært, at du stirrer for meget. Problemet er, at du ikke blinker tilstrækkeligt og dermed fugter øjet. Så husk at blinke. Heldigvis er øjengenerne forbigående.

Kilde: Psychology Today, Men's Health, Mic.com og Newsweek.co.uk.

LÆS OGSÅ: 6 fakta om, hvordan kaffe påvirker din krop

LÆS OGSÅ: Mangel på søvn dræber sexlysten + andre ting, der sker i kroppen, når du sover for lidt

LÆS OGSÅ: Livslektier jeg har lært af tv-serier

Artiklen er bragt i samarbejde med altfordamerne.dk

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.