Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Aber har også midtvejskriser

Det er ikke kun mænd, der synes, livet bliver en jammerdal, når de opdager de skal dø. Aber får også midtlivskriser.

Ikke noget med at ryste på hovedet, rulle med øjnene eller bare grine overbærende, næste gang du møder en midaldrende mand, der har købt en sportsvogn (han har svært ved at komme ind i), kører rundt på sin nye motorcykel eller skiftet konen ud med en yngre model.

Han er ikke et gammelt patetisk fjols. Han kan nemlig ikke gøre for det, viser ny forskning, der afslører, at også menneskeaber får midtlivskriser, der gør dem i dårligt humør.

- Der er en generel forståelse af, at der sker et dyk i midaldrendes velbefindende. Det kan man se i mange datasæt, indsamlet i forskellige kulturer, fortæller Alex Weiss, psykolog på Edinburgh University til den britiske avis The Guardian, der omtaler undersøgelsen.

- Vi tog et skridt tilbage og spurgte os selv, om det var muligt, at i stedet for at midtlivskriser kun er noget, mennesker oplever og som udløses af sociale faktorer, om der kunne være udviklet en tendens til, at midaldrende individer har det dårligere, siger han.

For at undersøge dette fik forskerholdet kontakt med zoologiske haver, forskningscentre og opholdssteder i USA, Japan, Tyskland og Storbritannien, og de indsamlede informationer om mere end 500 abers humør.  

Det viste sig, at aberne, der i gennemsnit bliver 50 år, når de lever i fangenskab, havde det dårligst, når de var henholdsvis 28,3 år for chimpanser og 27,2 år for orangutanger.

Det kan skyldes, at aberne lider af depressioner, eller at der sker aldersbetingede forandringer i hjernen, mener Alex Weiss.

Aber ændrer ikke livsstil

Andre forskere er dog skeptiske overfor resultaterne, skriver The Guardian.

Robin Dunbar, professor i evolutionær psykologi på Oxford Universitet, mener, at teorien om abers midtlivskrise, udløst af fornemmelsen af at være gammel og skulle dø en dag, har den helt store svaghed, at menneskeaberne til forskel til mennesker ikke har ret stor forhold til eller fornemmelse for fremtiden, og af den grund er det svært at forestille sig, at de kan få en krise over den.

Det får dog ikke Alex Weiss til at ændre mening, og han tror på, at vil man forstå mænds midtvejskrise, kan studierne af menneskeaberne give flere svar.

En enkelt forskel er dog allerede tydelig: Aber ændrer ikke livsstil. Men måske sidder de også om drømmer om en yngre model, mens de surmuler over livet? 
 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.