Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Verdens største spruttefangst

Det er lykkedes for newzealandske fiskere at hale verdens største hele såkaldte kolossalblæksprutte om bord.

Foto: AFP
Foto: AFP

Det var lige før, at kaptajn Nemos blækspruttemareridt, som vi kender det fra Jules Verne's roman »En verdensomsejling under havet«, forleden blev virkelighed for nogle newzealandske fiskere. I Ross Havet nær Antarktis fik de nemlig en 450 kilo tung og ti meter lang gigantisk blæksprutte på krogen. Og hvad, der var endnu mere bemærkelsesværdigt: De fik halet den usædvanlige fangst indenbords, hvormed den største hele blækspruttefangst i historien var en realitet.

Der er nemlig tale om et eksemplar af kolossalblæksprutten, verdens største kendte blæksprutteart og dermed større end den mere almindeligt forekommende kæmpeblæksprutte. Visse forskere mener, at kolossalblæksprutten kan opnå en længde på over 20 meter og en vægt på over ti ton. Men da den udelukkende jager i dybhavet på typisk over 1.000 meters dybde er det helt usædvanligt at få så meget som et glimt af den i levende live.

Verdens nok førende blæksprutteforsker, Steve O'Shea fra New Zealands University of Technology, var da også himmelhenrykt efter fangsten.

»Jeg kan forsikre jer om, at dette kommer til at skabe enorm opmærksomhed. Det er virkelig fantastisk,« sagde han efterfølgende til lokale medier.

Kolossalblæksprutten har kroge på alle sine ti arme, dens tallerkenstore øjne er dyreverdenens største, og dens papegøjelignende næb kan udrette stor skade på selv store byttedyr. Det er de op til 20 meter lange og 60 ton tunge kaskelothvaler vidnesbyrd på. Omkring hvalernes kinder har man nemlig i mange tilfælde set kraftige ar efter sugekopper og kløer, der kun kan stamme fra intens kamp i dybderne med store blæksprutter.

For få uger siden lykkedes det i øvrigt for japanske havforskere at optage en stump film af kæmpeblæksprutter i deres naturlige miljø. I den forbindelse opdagede de, at dyret blænder sit bytte ved at udsende kraftige lysglimt fra sine fangarme.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.