Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Schindlers liste sat til salg

Blandt dokumenter fra krigens tid er Schindlers liste nok en af de mest berømte. Fortællingen af Oskar Schindler og hans liste over jøder, som han reddede, blev verdenskendt med Steven Spielbergs film Schindlers liste. Nu er listen til salg.

En scene fra Spielbergs film Schindlers Liste. Nu er en af de originale lister, der inspirerede til filmen, til salg.
En scene fra Spielbergs film Schindlers Liste. Nu er en af de originale lister, der inspirerede til filmen, til salg.

Steven Spielbergs film Schindlers Liste fortalte historien om Oskar Schindler, der under Anden Verdenskrig forsøgte at redde jøder fra døden i kz-lejre ved at lade dem arbejde for sig.

Hans liste over jøder, der blev udkommanderet til tvangslejre i hans fabrik, betød disse jøders redning. Der eksisterer ganske få eksemplarer af Schindlers liste, og en af disse udbydes nu til salg.

Dokumentet er dateret 18 april 1945 og blev udarbejdet af Schindler selv og hans jødiske medarbejder Itzhak Stern. Det er på 13 sider. Listen bestod af 801 navne og oplyser om disse menneskers profession og fødselsdatoer.

Der blev udfærdiget ialt 7 eksemplarer af listen og man mener, at kun 4 eksisterer idag. Et er på det amerikansk Holocaust-museum, et er i tyske arkiver og 2 er på det israelske Holocaust-museum Yad Vashem.

Oskar Schindler (1908 - 1974) var en tysk industrimand og nazist. Under Holocaust reddede han næsten 1.200 jøder ved at ansætte dem i hans fabrik i Krakow Polen, der lavede pander og potter til den tysk hær. Senere ved slutningen af krigen ansatte han jøder i en fabrik i det daværende Tjekkoslovakiet, som lavede ammunition til den tyske hær.

Dokumentet er til salg for godt 12 millioner kr.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.