Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Obama vil genoplive den amerikanske drøm

Barack Obama opfordrer til samarbejde om at genrejse USA og genoplive den amerikanske drøm.

Ønsket om samarbejde på tværs af partiskel for at gøre USA klar til de nye tider gik som en rød tråd gennem Barack Obamas tale om nationens tilstand til Kongressen natten til onsdag dansk tid.

- Nye love kan kun vedtages med støtte fra både demokrater og republikanere. Vi vil bevæge os fremad sammen eller ikke bevæge os overhovedet, for udfordringerne, vi står over for, er større end partier og større end politik, sagde Barack Obama blandt andet.

Selv om det er lykkedes "at brække ryggen på recessionen" står USA stadig overfor store udfordringer. Derfor annoncerede han en fastfrysning af visse af statens udgifter, hvilket vil nedbringe statsunderskuddet med mere end 400 milliarder dollar de næste ti år.

Desuden vil han fjerne støtten til olieselskaberne og ophæve skattelettelserne for de rigeste amerikanere.

- Før vi begynder at tage penge fra vores skoler eller stipendier fra vores studenter, bør vi bede millionærerne om at opgive deres skattelettelser, sagde Obama.

Netop uddannelse er et af de områder, Obama vil satse på. USA sakker agterud på områder som infrastruktur og udvikling af ny teknologi. Obama sammenlignede det med, da russerne sendte den første satellit, Sputnik, i kredsløb.

- Da Sovjetunionen sendte Sputnik i kredsløb, vidste vi ikke, hvordan vi skulle nå månen før dem ... Men efter at have investeret i forskning og uddannelse, ikke bare overhalede vi Sovjetunionen, men vi frigjorde en bølge af opfindelser, der skabte nye industrier og millioner af job.

- Dette er vores generations Sputnik-øjeblik, sagde Obama.

Han understregede, at USA's historie blev skabt af folk, der turde drømme, og at det er sådan, fremtiden skal vindes.

- Jeg er ikke sikker på, hvordan vi når det bedre sted under horisonten, men jeg ved, at vi når frem. Det ved jeg, vi gør, sagde præsident Barack Obama.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.