Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

NATO og Rusland vil tale missilskjold

Men Rusland stiller krav om at blive en "ligeberettiget" partner, hvilket kan give NATO problemer.

Fogh og Medvedev i selskab med Portugals premierminister Jose Socrates
Fogh og Medvedev i selskab med Portugals premierminister Jose Socrates

LISSABON: Rusland er for første gang parat til at samarbejde med NATO om et missilskjold.

Det meddelte den amerikanske præsident Barack Obama og NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen efter et møde mellem den russiske præsident Dmitrij Medvedev og NATO-landenes ledere i Lissabon lørdag aften.

Rusland har ellers i årevis kritiseret USA's og NATOs planer om at opbygge et forsvar mod raketter fra fjendtlige magter som Irak og Nordkorea.

»For første gang vil NATO og Rusland arbejde sammen om at forsvare sig,« siger Anders Fogh Rasmussen.

Den amerikanske præsident Barack Obama kaldte NATOs topmøde en stor succes og bekendtgør, at der nu er en ny ånd i samarbejdet mellem Rusland og Vesten.

Men ifølge diplomatiske kilder forlangte Medvedev under mødet, at Rusland bliver en ”ligeberettiget” partner med NATO i samarbejdet, og at der skal være tale om et skjold, som beskytter fra Vancouver til Vladivostok. Diplomater giver udtryk for, at de russiske krav kan blive svære for NATO at opfylde, men at det må afhænge af de kommende forhandlinger.

Missilskjoldet skal stå klar senest i 2015 med baser i Tyrkiet, Rumænien, Polen og måske nu også Rusland.

Det amerikanske Senats trussel om ikke at ville ratificere den såkaldte START-traktat indgået mellem USA og Rusland om begrænsning af strategiske atomvåben vakte uro på mødet med Medvedjev. Den tyske forbundskansler Angela Merkel opfordrede Senatet til at godkende traktaten for ikke at ødelægge det nye gode forhold til Rusland.

På NATO-topmødet besluttede alliancen sig også at overdrage flere opgaver til den afghanske hær og satte 2014 op som måldato for en tilbagetrækning af NATOs 130.000 kampsoldater i landet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.