Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Muhammed-tegningerne er langt fra glemt

De fleste islamister har ikke tilgivet Danmark, vurderer terrorekspert Evan F. Kohlmann. Terrorister kan have handlet på egen hånd.

Tegneren Kurt Westergaard blev overfaldet i sit hjem, men nu melder overfaldsmanden PET til politiet.
Tegneren Kurt Westergaard blev overfaldet i sit hjem, men nu melder overfaldsmanden PET til politiet.

Planerne om at angribe den danske ambassade, skal ses som en seriøs trussel. På tværs af landegrænser i de islamiske miljøer har hverken afghanere eller pakistanere glemt skandalen med Muhammedtegningerne, vurderer Evan F. Kohlmann, konsulent med ekspertise i international terrorisme.

- Jeg tror, at mange folk i Danmark vurderer, at problemerne med Muhammedtegningerne er et overstået kapitel. Men de fleste islamister har ikke tilgivet Danmark. Specielt ikke i situationer, hvor vi har at gøre med ekstremister, siger Evan F. Kohlmann.

Planerne om at angribe den danske ambassade i Jakarta, behøver ikke have direkte tilknytning til et terrornetværk i Indonesien. Flere terrorister er begyndt at udføre operationer på egen hånd, vurderer Evan F. Kohlmann.

- Det er stadigvæk svært at vide, om operationen blev planlagt af en formel organisation eller af et selvstændigt individ. Det er ikke helt klart, om de anholdte tog imod ordrer, eller bare lavede planerne selv, siger Evan F. Kohlmann.

Det er meget sandsynligt, at mændene bag angrebet har kontakter til radikale kræfter i terrornetværk. Især fremhæver Evan F. Kohlmann, at en af gerningsmændene, Abdullah Sunata, kan være medlem af det regionale terrornetværk Jemaah Islamiyah.

Det er dog ikke sikkert, at ordrerne er kommet derfra, understreger han.

- Der er lidt af en hjemmelavet bevægelse af ekstremister i Indonesien. Flere af disse har forbindelser til terrornetværk. Men de repræsenterer blot islam, og ikke lederne for en formel organisation, siger Evan F. Kohlmann.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.