Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Massegrav med vikinger fundet

Knoglerne fra 51 halshuggede, unge vikinger er fundet i en massegrav i England. - Enestående resultater, siger forsker.

Her ligger knoglerne fra 51 unge vikinger. Hovederne er adskilt fra kroppen i en bunke ved siden af. Foto: Oxford Archaeology
Her ligger knoglerne fra 51 unge vikinger. Hovederne er adskilt fra kroppen i en bunke ved siden af. Foto: Oxford Archaeology

Sidste år mødte der under et anlægsarbejde ved Weymouth i England arbejderne et helt særligt syn. Deres maskiner havde fået skovlen under nogle ældgamle knogler, som senere viste sig at være 51 unge mænd, som alle var blevet brutalt halshugget og kastet i en massegrav.

Spørgsmålet har siden udgravningen været; hvem var disse mænd og hvorfor blev de halshugget?

Nogle af svarene blev i går fremlagt i Dorset, hvor graven er fundet tæt på Weymouth, som danner rammen om OL-sejladsen i 2010. Og meget tyder på, at de 51 mænd alle sammen er vikinger, oplyser CNN.

De 51 unge mænd er måske blevet halshugget for deres plyndringer, deres ukristne verdenssyn eller deres generelle udåd for omkring 1.000 år siden i England. Faktum er, at de 51 unge mænd er blevet behandlet brutalt og deres liv er endt med en halshugning med et skarpt våben. Undersøgelserne ventes at give et enestående indblik i historien.

- Det er jo en spændende udvikling i sagen, at de henrettede mænd viser sig at være vikinger, siger David Score, som er projektleder for Oxford University’s arkæologi-center:

- Massegrave er i sig selv meget sjældne, men den her er særligt interessant, da den er stor og fra en periode, som vi gerne vil belyse yderligere. Vi havde aldrig drømt om at finde en vikinge-grav, men historien bliver stadigt mere og mere fascinerende, siger David Score.

Fra polarcirklen til halshugning i Dorset

En kulstof 14-datering har allerede dateret de 51 mænd til perioden mellem 890 og 1030. Forskerne har kigget nærmere på mændenes tænder, for at få et mere præcist billede af mændenes herkomst. Meget tyder på, at de har taget en meget lang rejse, inden de mødte en grum skæbne.

- Vi fandt ud af, at alle de her mænd måtte stamme fra et område med et koldere klima end Storbritannien, muligvis Sverige eller Norge. Én af gutterne havde tegn i tænderne på, at kom fra et meget koldt klima, formentligt nord for polarcirklen, fortæller Jane Evans, som har analyseret knogler og tænder for isotoper af kulstof og kvælstof.

Fundene af de 51 mænd er intet mindre end banebrydende, mener de på laboratoriet hos British Geological Survey i Nottingham.

- Det er fantastiske resultater og nogle af de allerbedste eksempler, vi har set på en gruppe af individer, der tydeligvis stammer fra andre lande end Storbritannien.

De præcise skader på mændene har centeret også kortlagt. Og det er ikke en stille død, de unge vikinger har lidt. Mange af de henrettede mænd har tegn på adskillige sår, forårsaget af et skarpt våben, som har skåret og stukket i både hjerneskallen, kæbepartierne og rygsøjlen og endelig halshugning. Flere er også blevet ramt i hænderne, som tyder på selvforsvar, ligesom der har været slag mod mave og bryst.

Lederen af undersøgelsen ved Dorset County Council, Angus Campel, forventer at undersøgelserne af de 51 mænd vil fortsætte, og han håber, de vil finde flere beviser for, hvordan mændene har levet og spist og deres helbred generelt.

LÆS OGSÅ: Om fundne hos British Logical Survey

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.