Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jødisk kritik af oscaruddeling

Tildelingen af en æres-Oscar til den franske filminstruktør Jean-Luc Godard har vakt vrede blandt jødiske kommentatorer.

Jean-Luc Godard beskyldes for antisemitisme af jødiske organisationer.  
Jean-Luc Godard beskyldes for antisemitisme af jødiske organisationer.  

I Danmark har Peter Tudvads bog om Søren Kierkegaards antisemitisme vakt debat, og nu rettes der en tilsvarende kritik mod den venstreorienterede franske filminstruktør Jean-Luc Godard, skriver avisen The Observer. I forlængelse af at den 79-årige Godard i aftes modtog en særlig æres-Oscar for sit livslange bidrag til filmkunsten, rettede adskillige aviskommentatorer og jødiske organisationer som B'nai B'rith International en hård kritik mod tildelingen, som de mente gik til en antisemitisk kunstner.

LÆS OGSÅ: Derfor var Kierkegaard antisemit

I den seneste udgave spørger The Jewish Journal på sin forside om Godard er antizionist eller antisemit, og bringer eksempler på en lang række af instruktørens udtalelser.
Godard har selv karakteriseret sig som antizionist, ikke antisemit, men ifølge kritikerne har han flere gange bevæget sig over i sidstnævnte lejr, som for eksempel da han i filmen ” Ici et ailleurs” (1976)  lavede en kollage af billeder bestående af Hitler og Israels Golda Meir.
 
The Jewish journal har tidligere sendt en liste over Godards udtalelser til Oscarakademiet, der dog ikke har fundet beskyldningerne ”tilstrækkeligt overbevisende”.
På websiten The Daily Beast sammenlignede Washington Post-kommentatoren Richard Cohen Godards Oscar med den kontroversielle Oscar-tildeling i 1926 til filminstruktøren D.W. Griffith, der i sine film udtrykte sympati med Ku Klux Klan.    

”Ingen i filmindustrien kunne se en farvet person i øjnene efter denne tildeling, og på samme måde vil det være svært at belønne Godard og samtidig se historien i øjnene,” skrev Cohen.
Ved festbanketten der går forud for den egentlige oscaruddeling, blev også instruktøren Francis Ford Coppola og skuespilleren Eli Wallach oscarbelønnet. Godard, der aldrig tidligere har modtaget en Oscar, var ikke selv til stede ved ceremonien.

Anmeldelse af Peter Tudvads bog om Kierkegaard

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.