Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Google stopper søgecensur i Kina

I månedsvis har Google og de kinesiske myndigheder ligget i åben krig om censur på nettet. Nu forsøger den amerikanske internetgigant at omgå problemet.

Efter måneders stillingskrig mellem de kinesiske myndigheder og den amerikanske søgetjeneste Google spiller den amerikanske søgetjeneste nu ud med sit næste træk. Firmaet stopper for censurerede søgeresultater på sine tjenester i Kina, som bl.a. har resulteret i, at søgeord som "Frihed for Tibet" og oplysninger om den forbudte Falun Gong bevægelse ikke kunne søges frem.

Internetgiganten har meddelt, at man i stedet vil omdirigere sine kinesiske brugere til sin kinesisksprogede søgetjeneste i Hong Kong, hvor der er fri og uhindret søgeadgang. Det skriver flere amerikanske medier.

- Vi ønsker, at så mange mennesker i verden som muligt skal have adgang til vores services, inklusiv brugerne i Kina. Den kinesiske regering har imidlertid været krystalklare igennem alle vores diskussioner og sagt, at selvcensur er et lovligt krav, der ikke er til forhandling, men med denne løsning håber vi at finde et kompromis, skriver Googles chefjurist, David Drummond, på firmaets blog.

Google forsøger med deres beslutning om at omdirigere kinesiske brugere fra fastlandet til en Hong Kong-baserede servere at finde balancen mellem på den ene side at bekæmpe censur og på den anden side at fastholde sin position på det kinesiske annoncemarked, som vokser eksplosivt i disse år.

En svær balancegang som hurtigt kan blive skudt ned, hvis de kinesiske myndigheder slår hælene i og bruger deres filtre til at blokere for almindelige kineseres adgang til Googles tjeneste i Hong Kong.

Google håber på at kunne beholde sit salgs- og udviklingskontor i Kina, men er godt klar over, at firmaets skæbne i Kina afhænger af styrets velvillighed til at acceptere tjenestens seneste krumspring.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.