Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Det præcise dødstal ukendt

To øer ud for Sumatra er hårdest ramt af mandagens kraftige jordskælv. Dødstallet kendes endnu ikke, men frygtes at overstige 2.000. Danske hjælpearbejdere på Sumatra oplevede frygtens lange minutter.

Et undersøisk jordskælv der mandag kort før midnat - lokal tid - ramte en mindre øgruppe ud for den indonesiske ø Sumatra, frygtes at have kostet flere end 1.000 mennesker livet.

Selv om hjælpemandskab i går ankom til øerne, er oplysningerne om ødelæggelsernes omfang endnu sparsomme, men skælvet var det tiende kraftigste målt i et århundrede og nåede op på 8,7 på Richterskalaen.

Rystelserne kunne mærkes over store dele af det sydøstlige Asien, ikke mindst på Sumatra, cirka 150 kilometer fra jordskælvets epicenter.

Det nordvestlige Sumatra blev også 26. december ramt af jordskælv, og en efterfølgende altødelæggende flodbølge dræbte op mod 270.000 mennesker. Store dele af byen Banda Aceh på spidsen af Sumatra blev udslettet og hovedparten af de dræbte omkom her.

»Det var voldsomt«
To danskere, Lisbeth Elfors og Gert Moldt, der har arbejdet på det danske mobilhospital, som har assisteret i Banda Aceh - men nu er på vej hjem - sov i Banda Aceh, da jordskælvet kom.

»Rystelserne varede flere minutter og var meget kraftige. De lokale beboere løb ud af husene, og efter kort tid begyndte mange at køre væk, skønt vi boede uden for det område, hvor tsunamien havde ramt. Andre søgte sammen i haven hos vores husvært. Og man kunne se rædslen i deres øjne. Sker det nu igen? Det var voldsomt,« siger Gert Moldt, der til daglig er Falckredder.

Lisbeth Elfors, der sov i samme rum fortæller:

»Jeg vågnede, fordi jeg troede nogen sparkede på min seng. Men den og de andre senge i værelset dansede nærmest rundt på gulvet. Jeg løb ud, og jorden rystede. Udenfor lagde jeg min hånd på huset for at stå fast, men det rystede lige så meget. Og helt ærligt troede jeg, at der kom vand, da rystelserne holdt op. Det var en skræmmende oplevelse,« siger Lisbeth Elfors, der i to omgange har fungeret som kok på hospitalet.

Umiddelbart ser det dog ud til at rystelserne ikke havde forvoldt nye skader i Banda Aceh, oplyser de.

To øer hårdt ramt
Værst ramt blev øerne Nias og Simeulue ud for Sumatras vestkyst.

På Nias frygtes flere end 1.000 at være dræbt af sammenstyrtede bygninger. Øen har 638.000 indbyggere, og i hovedbyen Gunungsitoli rapporterer Røde Kors, at over en tredjedel af alle bygninger er ødelagt. Indonesiske myndigheder siger 80 pct.

Officielle indonesiske skøn taler derfor om risiko for, at mindst 2.000 har mistet livet.

FNs Verdensfødevareprogram, der er i området og yder hjælp til ofrene for katastrofen 26. december, har indsat sine helikoptere til at flyve sårede ud fra Nias, hvor også hospitalet er slemt medtaget. Ofrene flyves til Sibolga på Sumatra.

»Værelset gyngede«
Morten Helge Hansen, Beredskabsstyrelsen, der leder udskibningen af det danske mobilhospital i havnebyen Medan på Sumatras østside, oplevede også her jordskælvet og den efterfølgende tsunami-advarsel på tætteste hold på et en-etages hotel ved havnen.

»Jeg var lige faldet i søvn, men vågnede ved, at sengelampen røg på gulvet. Da jeg ville op af sengen, mærkede jeg, hvordan hele værelset gyngede. Jeg løb uden for sammen med de andre danskere - kun iført underbukser, og der stod vi, mens rystelserne fortsatte. Da de holdt op, løb vi ind efter vores bukser, og straks efter begyndte folk at køre rigtigt stærkt nede på vejen. Så kom der en flok sikkerhedsvagter løbende og råbte: Der er en tsunami på vej, og kort efter ankom nogle politifolk og sagde, at vi skulle skynde os væk. Men vi var to kilometer fra vandet, og vores GPS viste, at vi var 14 meter over havoverfladen - så vi blev altså. Og hvor pokker skulle vi være taget hen. Vi kender jo ikke området, og der var vild kaos på vejene. Så vi mente, at der ville være større risiko for at komme tilskade i trafikken end for en tsunami,« siger Morten Helge Hansen.

Sparsomme oplysninger
Også øen Simeulue er efter rapporterne blevet kraftigt ramt af jordskælvet. Her bor der godt 77.000 indbyggere, og efter de foreløbige rapporter er mindst tre dræbt, men oplysningerne fra stedet er meget sparsomme.

Flere internationale hjælpeorganisationer er dog til stede på øen i forbindelse med katastrofen 26. december.

Det gælder bl.a. Red Barnet, der melder, at organisationens bygning i hovedbyen Sinabang er ødelagt, og at det samme gælder for 40 pct. af husene i byen. Til gengæld fungerer byens hospital.

På Simeulue såvel som på naboøen Nias er lufthavnen beskadiget men alligevel anvendelig til mindre fly, der kan fragte nødhjælp og udstyr ud til hjælpearbejderne.

Holdt øje med havet
På Sumatras nordvestkyst, der blev hårdt ramt af tsunamien 26. december, rapporteres kun om skader i mindre omfang, skønt jordskælvets epicenter i luftlinje 150 kilometer lå lige ud for. Men rystelserne var meget kraftige.

»Jeg sad og så video sammen med en tysk kollega, hvis mor har et hotel her i den lille kystby Bungus 500 kilometer fra Banda Aceh,« fortæller sygeplejerske Ove Hansen. »Så begyndte rystelserne, og de var enormt ubehagelige. Istedet for at gynge »som normalt« gik rystelserne mere sidelæns.«

Ove Hansen har også været tilknyttet det danske mobilhospital en periode, og har hér oplevet talrige efterskælv. Nu er han i Indonesien på ferie.

»Da rystelserne stoppede, pakkede min kollegas mor sin bil, og vi kørte sammen med mange andre op i bjergene for at undgå en eventuel tsunami, og der sad vi så på et platau og holdt øje med havet.«

Men Ove Hansen har meldt sig til de lokale myndigheder og tilbudt at træde i tjeneste ude på øerne - hvis det bliver nødvendigt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.