Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

CIA ville hverve Olof Palme

Sveriges tidligere statsminister var en del af det hemmelige liv i sine unge år, og CIA mente at kunne se potentiale i han. Palme videregav også tre navne på svenske kommunistsympatisører til CIA.

Olof Palme som statsminister - som ung var han involveret i efterretningsvirksomhed.
Olof Palme som statsminister - som ung var han involveret i efterretningsvirksomhed.

Sveriges tidligere statsminister Olof Palme blev i starten af 1950erne forsøgt hvervet som agent af CIA i Sverige, efter at han havde videregivet tre navne på svenske deltagere i en stor kommunistisk domineret studenterkongres i Prag.

Palme, der selv deltog i kongressen, havde allerede før den kontakt med en rådgiver på den amerikanske ambassade i Stockholm ved navn Robert Woodward.

Og af et hidtil hemmeligholdt dokument oprettet i september 1950 på den amerikanske ambassade fremgår det, at Palme direkte blev spurgt om navne, men ”kun kunne komme i tanker om tre” og at han videregav navnene til amerikanerne.

Oplysningerne blev derefter sendt til Washington og afsender var den selvsamme Woodward, skiver den svenske avis Dagens Nyheter.

Allerede i 2003 afslørede den tidligere CIA-agent Tom Farmer, at han i 1949 havde indledt et venskab med Olof Palme under et fælles besøg hos studenterkolleger i Tyskland og at CIA-chefen på den amerikanske ambassade senere direkte sagde til Tom Farmer: ” Yes den fyr skal vi rekruttere”.

Hvad Farmer dog reagerede kraftigt imod, fordi han mente at Palme ville blive fornærmet.

Ikke desto mindre blev efterretningsvirksomhed en del af den unge Palmes liv.

Han rejste som led i studenter-organisationsvirksomhed frem og tilbage over det daværende ”Jerntæppe” og rapporterede rutinemæssigt til det svenske militære efterretningsvæsen når han kom tilbage.

Han blev tilknyttet væsnets udenrigsafdeling som analytiker og var senere med at at opbygge en hemmelig modstandsbevægelse, "Stay Behind" der skulle aktiveres ved en eventuel Sovjet-russisk besættelse.

Men han var ikke CIA-agent, siger en tidligere topembedsmand i det svenske forsvarsministerium, Ingemar Engman.

- Hans egne interesser og overbevisning faldt snarere sammen med den amerikanske efterretningsstrategi under de år, siger Ingemar Engman til Dagens Nyheter.

Ingemar Engmar henviser her til, at begivenhederne udspillede sig mens Den Kolde Krig var på sig højeste.

Senere, i slutningen af 1960erne husker man Olof Palme som udenrigsminister med en fakkel i hånden under en demonstration i Stockholm mens han sammen med bl.a. Nordvietnams ambassadør tordner mod USA's daværende krig i Vietnam.

En begivenhed der førte til, at USA kaldte sin ambassadør hjem fra Stockholm.

Senere på året kommer iøvrigt endnu en biografi om Olof Palme skrevet af professor i samtidshistorie, Kjell Österberg, hvor også Palmes relationer til den amerianske ambassade i Stockholm tages op.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.