Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Australien kan godt selv behandle sin gift

Australien havde i mange år et anlæg, der kunne behandle den HCB-gift, der nu sendes til Danmark. Anlægget kan sagtens genopbygges, siger australsk politiker.

Der er ingen grund til, at tonsvis af hexaklorbenzen - en af verdens farligste gifte - sendes fra Australien til destruktion i Danmark. Australien kan sagtens selv tage sig af sit eget giftaffald, siger australsk parlamentsmedlem.

Ian Cohen, medlem af overhuset i delstaten New South Wales for partiet De Grønne, har nu stillet krav om, at Australien stopper eksporten af de 6100 ton hexaklorbenzen (HCB) til Danmark. Efter planen skal giften inden for de kommende dage og uger sejles med skib fra en fabrik i Sydney til Kommunekemi i Nyborg.

Grunden til, at aftalen oprindelig kom i stand, var en forestilling om, som miljøminister Karen Ellemann (V) udtrykte det, at Danmark var "det eneste sted i verden, der har teknikken til at behandle lige præcis dette farlige affald".

- Det er bullshit, siger Ian Cohen til Ritzau.

- Vi havde i mange år et anlæg i Kwinana i Western Australia, påpeger Cohen, der har fulgt sagen med den australske HCB-gift i 20 år.

- Der blev taget en økonomisk beslutning om at nedlægge anlægget i Kwinana. Men der findes både teknologien og evnen til at genopbygge det, siger Cohen.

Han har længe argumenteret for, at anlægget genopbygges på den grund i Sydney, hvor de mange ton gift i dag befinder sig. Dette er imidlertid blevet saboteret af politikere i Sydney, der hellere ser HCB-giften sendt til den anden ende af verden.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.