Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Anmeldelse

Har »Fastland« potentialet til at blive en dansk »Skam«?

Ny dansk web-serie vil gerne diskutere unges drukkultur. Men der er potentiale til meget mere.

Foto fra optagelserne af den nye danske web-serie »Fastland«.
Foto fra optagelserne af den nye danske web-serie »Fastland«.

Er der noget værre, end de voksnes løftede pegefingre? Ikke når man er ung. Ikke desto mindre har danske unge år ud og år ind fået på puklen for deres løsslupne forhold til alkohol. Fra bekymrede forældre, velmenende voksne og statslige styrelser. Naturligvis. Drukkulturen er hverken sund eller synderligt ansvarligt. Det ved alle.

Måske der er brug for en anden tilgang, hvis man skal problemet til livs? Det synes at være tankegangen bag en ny kampagne fra Alkoholpartnerskabet, der arbejder for en mere ansvarlig alkoholkultur i Danmark. Frem for åndsvage slogans, informationstunge pjecer og formanende reklamefilm præsenteres kampagnen i form af mini-webserien »Fastland«, der kan ses på bl.a. YouTube og Facebook.

Efter at have set de to første af de i alt fire små afsnit må jeg sige, at jeg er imponeret. Det føles på ingen måde som en åbenlys kampagne fuld af løftede pegefingre, men derimod som et råt og ganske troværdigt indblik i dansk ungdomsliv anno 2017.

Det skyldes flere ting: Dels instruktør Martin Skovbjergs ferme greb om stemning og virkemidler. Dels det helt unge og friske hold skuespillere, der lader til at have fået plads til at lade både replikker og omgangstone vokse naturligt ud af deres egen virkelighed og erfaringer.

Plottet er ganske simpelt: Vi følger en gruppe unge mennesker før, under og efter en festlig komsammen på teenageværelset, hvor den rene sprut flyder i stride strømme. Allerede i seriens introsekvens ser vi et ildevarslende grynet flash-forward, hvor en af pigerne ligger livløs næste dag på en cementblok. Hvad er der sket? Er hun død? Blevet voldtaget?

Det indklip fungerer som den dramatiske motor, der driver historien fremad. Men - og det er en stor kadeau til både Skovbjerg og skuespillerne - det mest interessante er faktisk at agere fluen på væggen og lære de her karakterer bedre at kende i løbet af aftenen: Afholdskvinden Alma, den lidt indebrændte Frida, den hotte blondine Clara, hendes flirt Simon og vennen Bjarke, der nok har et hemmeligt crush på én af de to.

Man aner konturerne til en dansk pendant til den rasende populære norske ungdomsserie »Skam«, omend Skovbjergs udtryk er en del mørkere og mere ildevarslende med heftig brug af uroligt håndholdt kamera, grynede mobil-klip og effektive slow motion-sekvenser.

Det er for tidligt at spå om, hvor moraliserende serien ender. Det må tiden vise, når de to sidste afsnit er blevet frigivet online. Indtil videre er der masser af potentiale. Seriens fokus på druk vokser naturligt ud af de unges liv, men jeg kunne nu godt tænke mig at se universet folde sig yderligere ud - og gerne helt uden nogen kampagne som afsender. For der er meget mere at udforske i »Fastland«-universet.

Fastland
Afsnit 1+2
★★★★☆☆
Instruktør: Martin Skovbjerg. Medvirkende: Jonas Bjerril, Katarine Hale m.fl. Serien kan streames på bl.a. YouTube og Facebook.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.