Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Advokat udpeger ny mordmistænkt i »Making a Murderer«-sag

Steven Avery blev dømt for mordet på Teresa Halbach. TV-serien »Making a Murderer« stillede spørgsmål ved hans skyld. Nu udpeger hans advokat en ny mistænkt.

Steven Avery, dømt for mordet på fotografen Teresa Halbach. Hans advokat forsøger at få genoptaget hans sag.
Steven Avery, dømt for mordet på fotografen Teresa Halbach. Hans advokat forsøger at få genoptaget hans sag.

Det var ekskæresten, der gjorde det, ikke min klient. Derfor fortjener han en ny retssag, så livstidsdommen mod ham kan blive omstødt.

Så kort kan Steven Averys advokat, Kathleen Zellners, argument egentlig beskrives, men hun uddyber det i en 1.272 sider lang skrivelse til staten Wisconsin, hvor hun argumenterer for, at sagen mod Steven Avery skal gå om. Det skriver magasinet The Rolling Stone.

Steven Avery er dømt for mordet på fotografen Teresa Halbach, der blev myrdet i 2005. Hans sag blev kendt i den bredere offentlighed, da han var hovedperson i Netflix-serien »Making a Murderer«.

Dømt, frikendt, dømt

For læsere, der ikke er helt med på alle detaljer i »Making A Murderer«, er historien ganske kort, at Steven Avery i 1985 bliver dømt for et seksuelt overgreb på Penny Beerntsen, selvom han havde et alibi.

Han sad 18 år i fængsel, før dommen blev omstødt, da DNA forbandt en anden mand til forbrydelsen. Avery sagsøgte derefter Manitowoc County og krævede 36 millioner dollars (240 mio. kroner) i erstatning.

I 2005 blev han så igen anholdt og sigtet for mordet på Teresa Halbach, en fotograf, som forsvandt efter at man vidste, at hun havde fotograferet en bil på den autoophug-plads, som Averys familie driver.

Han blev dømt for mordet, selvom han hævdede, at han var uskyldig, og at det match mellem blodspor i offerets bil og ham, skyldtes, at politibetjente ønskede at hævne sig på ham og blande sig i hans verserende retssag.

Averys advokat hævdede, at blodet var plantet i bilen og hentet fra en blodprøve, der blev taget i forbindelse med sagen i 1985. Blodprøven, der befandt sig i politiets varetægt som bevismateriale, havde en gennemboret prop, hvilket indikerede, mente Averys advokater, at der kunne være brugt blod fra denne til at inkriminere Avery.

Han blev dømt til fængsel på livstid, og det er altså denne dom, som hans nuværende advokat, der overtog hans sag i januar 2016, forsøger at få omstødt.

På 1.272 sider, hvoraf hun har lagt 220 sider på sin hjemmeside, argumenterer hun ikke bare for, at Avery er uskyldig, men også for, at Teresa Halbach blev myrdet af sin ekskæreste Ryan Hillegas.

Da Hillegas og Halbach havde brudt med hinanden, var han stadig interesseret i hende, hævder advokaten, og han forfulgte Halbach, da hun indledte et forhold til Scott Bloedorn, som var hendes sambo.

Falsk forklaring

Men i retssagen vidnede Hillegas (ekskæresten) og fortalte, at Bloedorn og Halbach havde et platonisk forhold.

»Hillegas afgav en falsk forklaring, da han beskrev Fr. Halbachs forhold til Hr. Bloedorn som platonisk og aldrig værende af romantisk eller seksuel karakter,« skriver hun.

Det er, mener hun, interessant, fordi Hillegas burde være blevet efterforsket grundigere, hvis han havde fortalt sandheden. Havde ekskæresten et nyt forhold, havde han et motiv til mordet, mener hun.

Hun beskriver også, hvordan Bloedorn først afviste at tale med en privat efterforsker, men da han fik at vide, at Zellner havde planer om at afsløre en anden som mistænkt, sagde han straks:

»Du mener Ryan Hillegas.«

Nevø afventer ny retssag

Steven Avery blev også dømt, fordi hans nevø havde indrømmet, at han havde været med til mordet og voldtægten af Teresa Halbach, men i august 2016 blev han frikendt, fordi hans forklaring ifølge retten var afgivet ufrivilligt og i strid med Forfatningen.

Han er dog stadig fængslet, fordi staten appellerede hans frifindelse.

Han vil sidde fængslet indtil den kommende retssag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.