Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Windows 8 sælger overraskende sløvt

Et sløjt salg af især bærbare computere har givet Windows 8 en langsom start - og der er ikke umiddelbart tegn på bedring.

Systemet blev lanceret i oktober, men sælger meget sløvere end sin forgænger, Windows 7.
Systemet blev lanceret i oktober, men sælger meget sløvere end sin forgænger, Windows 7.

Microsofts comeback på den trykfølsomme arena går en del langsommere end ventet, og heller ikke julesalget bibragte det forventede boom i udbredelsen af det relativt nylancerede system, Windows 8, der blev sendt på markedet i slutningen af oktober.

Nu viser det sig, at PC-salget er dykket hele 11 procent i forhold til samme periode sidste år - og det er markant, fordi det var ventet, at Windows 8 ville have pustet liv i det feberramte PC-marked. Det skete dog ikke, viser tal fra analyseselskabet NPD, der rapporterer om et generelt slattent marked for computere i december.

Også Apple

Afmatningen begrænser sig dog ikke til bare PC-markedet. Ifølge NPD, lå salget af Apples Macbook-computere ligeledes lavere end sidste år, dog blot kun med et fald på seks procent.

Markedet for tavlecomputere og smartphones eksploderer fortsat.

Windows 8 skulle ellers have været Microsofts modsvar på Apples totale dominans inden for tavlecomputermarkedet. Her har Microsoft ikke hidtil haft fat overhovedet, men Windows 8 er specifikt designet til trykfølsomme skærme, og lanceringen af systemet er sket sideløbende med, at flere store producenter af computere har lanceret alskens pudsige bærbare, der kan dublere som både computer og tavle, og hvor skærmen i nogle tilfælde kan tages helt af og bruges for sig selv.

Fåtal er trykfølsomme

Selv om man dermed sparer en maskine, har forbrugerne indtil videre ikke taget ideen til sig, og blot 4,5 procent af de Windows 8-baserede bærbare, der blev solgt i julemåneden, havde trykfølsom skærm.

Det er endnu uvist hvor godt Windows 8s mobil-søster, nemlig smartphonesoftwaren Windows Phone 8, har solgt, men her har der tidligere været rapporter om, at især Nokias flagskib, Lumia 920 er fanget godt an.

Flere produkter med både Windows 8 og Windows Phone 8 forventes lanceret på blandt andet Consumer Electronics Show i Las Vegas, der skydes i gang mandag og igen på Mobile World Congress i Barcelona, der ligger i slutningen af januar.

Afsløringen af det stærkt vigende PC-salg har sat gang i en debat om årsagen, og en af de mere interessante analyser er, at de tidligere så populære og ekstremt prisbillige netbooks har opdraget folk til at forvente, at en PC kan fås for ingen penge. Det står i skarp kontrast til de trykfølsomme Windows 8-maskiner, der i vidt omfang hører til i den mere eksklusive ende af skalaen.

Tidligere denne uge viste en anden analyse, at Windows 8 sågar sælgere dårligere end Windows Vista - der langt fra blev nogen succes.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.