Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Windows 8 øgede ikke PC-salget

Microsofts nye styresystem har ikke betydet, at faldet i PC-salget er standset. Julehandelen skal dog med, før der kan gives karakter.

Mange PC-producenter har set Windows 8 som redningen på tilbagegangen i salget. Det ser ikke ud til at være slået igennem. Her ses Microsofts topchef, Steve Ballmer, ved en tidligere præsentation af Windows 8, som kan bruges på både almindelige PCer og de nye tavle-PCer. Foto: Susana Bates, EPA/Scanpix
Mange PC-producenter har set Windows 8 som redningen på tilbagegangen i salget. Det ser ikke ud til at være slået igennem. Her ses Microsofts topchef, Steve Ballmer, ved en tidligere præsentation af Windows 8, som kan bruges på både almindelige PCer og de nye tavle-PCer. Foto: Susana Bates, EPA/Scanpix

Tilkomsten af Microsofts nye styresystem Windows 8 har ikke øget salget af PCer.

I de tre uger, efter at Windows 8 blev lanceret 26. oktober, faldt salget i USA af PCer og tavle-PCer med Windows med 21 procent sammenlignet med for et år siden. Det fremgår af friske tal fra analysefirmaet NPD Research, som følger det amerikanske marked.

Det ser ikke ud til, at Windows 8 har gjort det værre for PC-producenterne, som i år for første gang i ti år har oplevet en reel tilbagegang i PC-salget. Tidligere har det kun været fremgangen, der har varieret måned for måned og år for år, men tendensen har hele tiden været, at der blev solgt mere end i den tidligere periode.

Julehandelen mangler

Amerikanerne bruger i stedet pengene på smartphonetelefoner og tavle-PCer snarere end at købe en ny bærbar eller stationær computer, og det er nærmest væltet ud med nye tavlecomputermodeller hele efteråret.

NPD understreger dog, at de første uger ikke er nok til at danne et ordentligt billede af, om Windows 8 bliver en succes. Julehandelen skal med, og her henter enhver teknologiproducent omkring 30 procent af hele årets omsætning.

»Vi har stadig julehandelen foran os, men Windows 8 er klart ikke blevet den drivkraft som vendepunkt for salget, som nogen havde håbet på,« siger NPD-analytiker Stephen Baker.

Windows 8 er Microsofts største satsning til dato. Styresystemet er designet, så det kan bruges på både traditionelle computere og på berøringsfølsomme tavle-PCer. Designet er med interaktive, farvede fliser, så det ligner det nye Windows Phone-styresystem til mobiltelefoner. Her håber Microsoft, at genkendeligheden på tværs vil få flere til at købe en Windows-telefon - et område, hvor Microsoft er uhjælpeligt bagefter de store konkurrenter, Google og Apple. Syv af hver ti solgte smartphonetelefoner i verden i dag er med Google Android som styresystem, mens Apple sidder på 25 procent med sit iOS-styresystem.

40 millioner licenser solgt

Microsoft har da også sat sin hidtil største markedsføringskampagne i gang. Softwaregiganten anslåes at have slidt en milliard dollars i at få Windows 8- og Windows Phone 8-budskaberne ud.

Microsoft oplyste forleden, at der den første måned er solgt 40 millioner Windows 8-licenser. Det betyder dog ikke, at forbrugerne har købt så mange. Tallet indbefatter licenser, som er solgt til PC-producenterne, som gør maskinerne klar - men før de er solgt i butikkerne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.