Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Windows 8 kan ikke holde trit med Windows Vista

Microsofts nydesignede styresystem går ingen sejrsgang over kloden. Selv den stærkt udskældte forgænger nåede hurtigere ud.

Langt færre har mødt Windows 8, end Microsoft har håbet på.
Langt færre har mødt Windows 8, end Microsoft har håbet på.

Microsofts største satsning i årtier, Windows 8, spredes ikke i rekordfart.

Det nye og nydesignede styresystem, som er markant anderledes end forgængerne, er nu installeret på 1,78 procent af alle computere i brug, viser målinger, som netanalysefirmaet Net Applications har foretaget, og langt de fleste - 1,72 procent - er PCer, der er blevet opgraderet fra det nuværende Windows 7.

Flere ville vælge Vista

Windows 8 kom på markedet sidst i oktober 2012 men havde i en rum tid forinden kunnet afprøves gratis i en næsten færdig udgave.

Til sammenligning havde det stærkt udskældte Windows Vista - som kom inden Windows 7 - på to måneder opnået en markedsandel på 2,2 procent af alle Windows-udgaver og toppede i efteråret 2009 med en markedsandel på 20,3 procent, skriver amerikanske Computerworld. Windows 8s andel skulle have været oppe på 4,0 procent for at holde trit med Windows Vista.

Oven i købet øgede Windows 7 sin markedsandel i december 2012 trods tilkomsten af Windows 8. Pr. 22. december var 45,6 procent af alle computere udstyret med Windows 7, viser Net Applications' målinger.

Afgørende satsning fra Microsoft

Windows 8 er ellers kørt i stilling som den helt store og afgørende satsning. Styresystemet er designet, så det kan bruges på både traditionelle computere og på berøringsfølsomme tavle-PCer. Designet er med interaktive, farvede fliser, så det ligner det nye Windows Phone-styresystem til mobiltelefoner. Her håber Microsoft, at genkendeligheden på tværs vil få flere til at købe en Windows-telefon - et område, hvor Microsoft er uhjælpeligt bagefter de store konkurrenter, Google og Apple. Syv af hver ti solgte smartphonetelefoner i verden i dag er med Google Android som styresystem, mens Apple sidder på 25 procent med sit iOS-styresystem.

Microsoft har da også sat sin hidtil største markedsføringskampagne i gang. Softwaregiganten anslåes at have slidt en milliard dollars i at få Windows 8- og Windows Phone 8-budskaberne ud.

Holder fast i det gamle

Microsoft har tidligere oplyst, at der den første måned er solgt 40 millioner Windows 8-licenser. Det betyder dog ikke, at forbrugerne har købt så mange. Tallet indbefatter licenser, som er solgt til PC-producenterne, som gør maskinerne klar - men før de er solgt i butikkerne.

Den svære start for Windows 8 tillæges af mange både en presset økonomi og en høj indlæringskurve. Det nye Windows er simpelt hen væsentligt forskelligt fra de tidligere udgaver, hvorfor mange vælger at beholde, hvad de har, og samtidig spare udgiften til en opgradering. Ifølge oktobertallene fra brancheforeningen Danske Medier skete 13,6 procent af alle besøg på danske netsteder fra en computer med det endnu ældre Windows XP som styresystem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.