Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Verdens ældste computer vækkes til live

Det er 61 år siden, 'Heksen' stod færdigproduceret. Den er blevet brugt til atomforskning og undervisning og endte siden på et lager, men nu er den tonstunge computer samlet igen - og i går blev den tændt.

The Harwell Dekatron, der senere fik kælenavnet 'WITCH'. Foto: The National Museum of Computing
The Harwell Dekatron, der senere fik kælenavnet 'WITCH'. Foto: The National Museum of Computing

Harwell Dekatron, også kendt som 'WITCH', er en 61 år gammel computer. Nu er den gamle sværvægter på hele toethalvt ton vækket til live på det britiske nationalmuseum for data i Buckinghamshire lidt nord for London.

Det gør maskinen til den ældste digitale computer, der rent faktisk fungerer.

Brugt til atomforskning

Arbejdet med at udvikle computeren blev påbegyndt i 1949, og den blev taget i brug to år senere som en arbejdshest til forskning af atomenergi ved Harwell i Oxfordshire. Her blev den brugt hyppigt til at regne tal sammen. Den havde for den tid en enestående hurtighed, idet den på blot ti sekunder kunne gange to tal.

Men som med så meget andet teknologi blev Harwell Dekatron hurtigt forældet. Og seks år efter den første gang blev taget i brug, rykkede man computeren til universitetet i Wolverhampton til undervisning i programmering, og det var her den fik kælenavnet WITCH (Wolverhampton Instrument for Teaching Computation from Harwell).

Gemt væk i 15 år

I 1973 blev WITCH doneret til et museum for teknologi og videnskab i Birmingham, hvor den blev vist frem i hele 24 år, inden den blev pakket væk på et lager i 1997, da museet lukkede.

På dette lager fandt Kevin Murrell, der er forvalter ved det britiske nationalmuseum for data, computerens kontrolpanel, da han var på udkig efter komponenter til en helt anden maskine. Siden da har Murrell fundet flere og flere af de tilsammen toethalvt ton tunge dele frem, og nu er computeren fuldstændig sammensat igen.

I går blev den for første gang i 15 år tændt, og den stilles nu til skue for publikum på museet i Buckinghamshire.

Læs også: Apples første computer solgt for rekordbeløb

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.