Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Tyrkiet øger kontrol med nettet

Regeringen vil overvåge brugerne og blokere for sider med følsomme nøgleord. Apple har samtidig fjernet en app, som omgik censuren.

Et nyt lovforslag om begrænsninger i adgangen til Internet er på vej i det tyrkiske parlament. Arkivfoto: Murad Sezer, Reuters/Scanpix
Et nyt lovforslag om begrænsninger i adgangen til Internet er på vej i det tyrkiske parlament. Arkivfoto: Murad Sezer, Reuters/Scanpix

Den tyrkiske regering gør klar til at stramme kontrollen med Internet i landet.

Regeringen vil indføre overvågning af, hvad nettet bliver brugt til, og blokere sider, hvor bestemte nøgleord optræder. Det siger unavngivne kilder til det tyrkiske dagblad Hürriyet, skriver nyhedsbureauet AFP.

Parlamentet skal behandle et lovforslag, som blandt andet vil blokere adgang til sider med nøgleord, som dømmes problematiske, og regeringen vil også begrænse adgangen til videodelingssider med samme nøgleord. Samtidig vil myndighederne indføre en logning, hvor oplysninger om alle aktiviteter gemmes i to år, så man kan gå tilbage og se, hvilke sider folk har besøgt, hvilke ord det har søgt efter, og hvad de har brugt af sociale medier.

Officielt skal loven beskytte familien, børn og unge fra de dele af nettet, som kan drive folk ud i narkotikamisbrug, seksuelt misbrug og selvmord.

I internetgiganten Googles seneste rapport over anmodninger fra myndigheder verden over om at få fjernet visse sider fra Googles indeksering topper Tyrkiet, skriver AFP.

Apple fjerner app mod censur

Kina er berygtet for sin skrappe overvågning af alle netaktiviteter, af sarkastiske spøgefugle kaldet »The Great Firewall« som et ordspil på den kinesiske mur.

Google flyttede i 2011 sine servere fra Kina til Hongkong i protest mod den kinesiske censur. Selv om Hongkong i dag er en del af Kina, er reglerne her lempeligere. Google har til gengæld mistet store markedsandele i Kina efter flytningen.

En særlig mobilapp, FreeWeibo, som gjorde det muligt for folk at omgå censurindgrebene og få adgang til sider med følsomme ord på Kinas svar på Twitter, Sina Weibo, blev sidst i november fjernet fra Apples netbutik efter ordre fra Beijing, oplyser Radio Netherlands Worldwide, som udviklede softwareprogrammet sammen med kinesiske aktivister.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.