Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Torsdag ved Google mere om dig

Berlingske viser dig, hvad du kan gøre for at forblive anonym på nettet.

I morgen, torsdag, træder Googles nye, meget debatterede politikker om privatoplysninger i kraft.
I morgen, torsdag, træder Googles nye, meget debatterede politikker om privatoplysninger i kraft.

Hvis Google var et menneske, ville firmaet være en person, der ufatteligt gerne vil lære dig bedre at kende. Dette er essensen af firmaets nye privatpolitik, der træder i kraft torsdag, og som har mødt kritik fra både myndigheder og eksperter. 

Google råder over en bred palet af populære sider og produkter som Youtube, Gmail og Google Maps. Fra i morgen (1. marts, red.) vil Google bruge de informationer, de har om den enkelte bruger, på tværs af alle deres platforme. Kongstanken bag beslutningen er, at hvis firmaet for eksempel kender dine interesser fra Youtube, kan de forbedre dine søgeresultater i Google. Med mere information om den enkelte, gives bedre service i form af bedre søgeresultater og mere individ-tilpassede reklamer.

Jon Leibowitz, der er direktør i Federal Trade Commission, kalder ændringen for ”en brutal beslutning”.

Google-repræsentanter mener, ikke overraskende, at det er en god beslutning at forbedre deres services på privatlivets alter. Den enkelte Google-bruger er dog ikke hjælpeløs, ifølge Google. 

- Vi bruger bare de informationer, som brugerne allerede har givet os til at gøre hele netoplevelsen bedre. Hvis man ikke tror, at ændringen vil gøre oplevelsen bedre, så kan man lade være med at logge ind på sider som Google Maps, Youtube og søgemaskinen. Og hvis man er logget ind, kan man bruge vores mange privatindstillinger til at slette ens søgehistorik. Dermed ændres måden, hvorpå Google skræddersyr reklamer til dig, skriver Google-lederen Alma Witten, der har ansvar for privatpolitik, i en klumme i avisen The Sacramento Bee.

Sådan forbliver du ukendt

Hvis du gerne vil have en nettilværelse inkognito, guider Berlingske dig her gennem fire ting, du kan gøre for at blive mere anonym på nettet

1. Lad være med at logge ind

Det letteste og mest effektive tip.

Mange af Googles programmer – primærts søgemaskinen, Youtube og Maps – kræver ikke, at man logger ind, hvis man vil bruge dem. Hvis du ikke er logget ind, via for eksempel Gmail eller Google , så ved Google ikke hvem du er, og kan derfor ikke tilføje ”skræddersyet” data til din profil.

Men du kan gardere dig endnu mere

2. Slet din søgehistorik

Det er ret let at slette din søgehistorik, så Google ikke kan se dem.

1. log ind på din Google-konti.

2. Gå til www.google.com/history

3. Klik på ”remove all web history”.

4. Klik “ok”.

Dette vil dog ikke gøre, at Google ikke kan bruge søgehistorikken internt, men til gengæld vil det begrænse tiden, hvor dine data er fuldt tilgængelige. Efter 18 måneder bliver din søgedata anonym igen, og kan ikke bruges som en del af din Google-profil.

Slet din Youtube-historie

Det er også en god idé at slette din Youtube-historik, hvis du vil øge din net-anonymitet. Det gøres let. 

1. Log ind på Google hovedside

2. Klik på Youtube på din værktøjslinje

3. Klik på dit brugernavn og vælg ”video manager”

4. Klik på ”history” til venstre på siden og derefter ”Clear Viewing History”

5. Opdater siden og klik på ”Pause Viewing History”

6. Du kan slette søgninger på Youtube ved at følge samme trin men slutteligt trykke ”Clear Search History”

Slet chathistorie i Gmail

Når du chatter med en på Gmail, kan du gøre samtalen “privat” eller ”off the record”. Når den er privat, bliver den ikke gemt i hverken din eller din vens chathistorik. Alle dine samtaler forbliver private, når denne funktion er slået til, indtil du ændrer det igen. Du slår ”off the records”-samtaler til således:

1. Klik på “Actions” øverst I højre hjørne

2. Scroll ned og klik på “Go off the records”.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.