Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Topmodel med skavanker

HTCs nye Windows-telefon, X8, har mange plusser og koster også lidt mindre end konkurrenterne, men der er flere irriterende mangler.

HTCs nye topmodel, X8, bruger det helt nye Windows Phone 8. Foto: HTC
HTCs nye topmodel, X8, bruger det helt nye Windows Phone 8. Foto: HTC

Tilkomsten af Windows Phone-telefoner er et kærkomment bidrag til bredden på mobilmarkedet, hvor Android- og iOS-telefoner måske har domineret lidt rigeligt.

X8 er taiwanske HTCs første med det nye Windows Phone 8-styresystem, som kom et par dage efter Microsofts lancering af PC-udgaven Windows 8 sidst i oktober. X8 konkurrerer med især Nokias Lumia-serie af Windows Phone-telefoner, og det gør den på mange måder fint.

X8 er med en pris på ca. 4.100-4.300 kroner små 400-500 kroner billigere end Nokias topmodel, Lumia 920, så den er stadig en dyr telefon - og så er den stor: 4,3 tommer er bare ikke en lommevenlig størrelse.

Hvor er knappen?

Designet er godt, tyndt og fladt, og den let ru, gummibelagte bagflade giver et godt greb om telefonen. Men tænd-/slukknappen er et stort problem; den er umulig at mærke sig frem til - selv efter to ugers forholdsvis intens brug -, når man f.eks. efter en samtale gerne vil lægge hurtigt på, og skærmen er gået i pause.

Helt fra start forblev væsentlige dele af telefonen (ugedage, måneder m.m.) på engelsk, selv om man vælger dansk som sprog; det skal manuelt rettes efterfølgende i Indstillinger, fordi resten står til Storbritannien og amerikansk tidszone. Hmmmm.

Windows Phone 8 virker behageligt at arbejde med, selv uden at udnytte tværgående funktioner til PC og Xbox. Men ligesom man på Android-telefon tvinges til at have en Google-ID og på en iOS-telefon (iPhone) en Apple-ID, skal man oprette en Microsoft-ID for f.eks. at kunne hente gratis programmer (endnu i begrænset udvalg) i Store, som her ikke refererer til størrelsen men er det engelske ord for »(net)butik«.

Godt nok er de gratis, men kun få kan være i tvivl om, at enhver brug registreres på kryds og tværs ... sandsynligvis også i mange andre sammenhænge end ved brugen i butikken.

Fint overblik

Der er plusser til HTC for den indbyggede applikation med en Lommelygte, som tilmed kan lyse med forskellig styrke, for notetagningsprogrammet OneNote, som også findes til PC og har indlagte indkøbslister og i øvrigt kan optage lyd som PC-udgaven, for det lille felt i toppen af skærmen, som tydeligt gør opmærksom på indkomne beskeder m.m., der med et klik direkte på den farvede, røde firkant bringer beskeden frem; oven i købet kan man - uden at åbne beskeden - læse de første ord og dermed afgøre, om man bør bruge tid på beskeden straks eller vente.

Og så er det en glæde, at skærmtastaturet - der virker bedst i landskabsposition, fordi tasterne derved er større - har alle »taster« siddende rigtigt, også de danske bogstaver, altså ganske som på et normalt tastatur. Desuden vises de med små bogstaver, når man skriver med småt, og store, når man skriver med stort, så man aldrig taster forkert af den grund, i modsætning til på iOS-udstyr fra Apple, hvor bogstaverne konsekvent er med stort som på fysiske tastaturer, som jo ikke er i stand til at skifte bogstavmarkeringen løbende.

Til gengæld kan det undre, at X8 ikke er født med et optageprogram til den indbyggede mikrofon, når man lige vil lydoptage situationen, man står i. Man skal selv hente et program - og det kan man kun, hvis man har en Microsoft-ID...

Fin lyd og godt billede

Lyden i X8 er fin: klar tale, når man taler, og klar musik, når man hører musik. Standardhovedtelefoner kan sættes i uden problemer. HTC købte i august 2011 hovedtelefonproducenten Dre Beats og udnytter Beats Audio-lydsystemet til at forbedre lyden i telefonen. Her er intet at klage over. Til gengæld mangler der mulighed for at kunne tilpasse musikken gennem equalizere, da rockmusik f.eks. har en anden lydgengivelse end klassisk musik.

Skærmen er stor nok til at se film på. Måske vil det blive anstrengende at læse undertekster gennem to timer, men til almindelige film og f.eks. DRs mange podcastede TV-udsendelser er resultatet fremragende. Billedet står skarpt, og farverne er varme og fine.

Det indbyggede kamera fungerer udmærket og tager også i svag belysning udmærkede billeder. Forventningerne til kameraer i mobiltelefoner er normalt ikke ret høje, så man er let at begejstre, når blot billederne ikke er decideret dårlige. Men der er både fin farve og styrke i billederne.

Ingen på linien...

Til gengæld er det ikke i orden, at X8 ikke kan hente telefonnumre gemt på SIM-kortet ind i telefonbogen og aflæse, når de har 45 foran. Plusset forsvinder, og så snart man ringer til nogen, der står i telefonbogen, ringer telefonen i stedet op til en art kontakttjeneste, der indledes med 45, og giver talebeskeden »Der er ingen medlemmer på det kaldte nummer«!

Og så burde en telefon af den klasse også være i stand til at angive - med tekst, lys eller farve -, at der er kommet en besked, når skærmen er gået i pause. Men X8 er blot overalt på skærmen lige så sort som selve modellen. Intetsteds ved man, at der ligger indtil flere beskeder og venter på ens opmærksomhed.

Alt i alt er X8 en udmærket telefon, men der er stadig en del mangler til den høje pris - også selv om den er næsten 1.000 kroner billigere end en iPhone og noget billigere end konkurrenterne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.