Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Svensk TV-pirat skal betale 33 mio. kr. i erstatning

Det nordiske anti-TV-piratselskab STOP har på vegne af Canal Digital og Viasat ført sag an mod en svenskers piratvirksomhed, og han må ud over rekordbøden også tilbringe et år bag tremmer.

Digitalt pirateri foregår på mange måder og i forskelligt omfang - også inden for almindeligt TV-kiggeri. Nu er en mand i Sverige blevet idømt et års fængsel og opkræves et erstatningsbeløb på hele 37 millioner svenske kroner svarende til næsten 33 millioner danske.

TV-piraten blev fundet skyldig i 'cardsharing', hvilket betyder, at han har delt dekrypteringsnøgler, der ulovligt kan give adgang til en række TV-kanaler. Manden har angiveligt solgt udstyr og delt koder med omkring 1.800 kunder, som hver betalte mellem 1.000 og 1.500 svenske kroner om året for at kunne se Canal Digitals og Viasats kanaler.

Denne deling af nøgler har fundet sted siden 2009.

Krævede 57 millioner

Det er de ramte selskaber Canal Digital og Viasat, der krævede erstatningen. Beløbet blev beregnet ud fra antal kunder, manden havde, samt hvor meget disse kunder egentlig skulle have betalt de to TV-distributører. Oprindeligt lød kravet på næsten 57 millioner svenske kroner.

De 37 millioner er dog alligevel det højeste beløb, der er blevet givet i Norden for denne type kriminalitet.

»Vi er ikke vant til at se erstatninger af den størrelsesorden på disse breddegrader. Det viser, hvad der er på spil, hvad selskaberne taber på pirateri,« siger David Würgler, der er direktør i Nordic Content Protection (STOP), til danske Branchen ForbrugerElektronik.

Nordic Content Protection (STOP) har ført sagen på TV-distributørernes vegne.

»Vi er kommet dertil, hvor sagerne bliver taget alvorligt af domstolene i Danmark, Sverige og Norge. Og der sendes et tydeligt signal,« siger David Würgler.

Læs også: Pirate Bay melder antipirater til politiet for pirateri

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Janus Bødker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.