Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Streaming kommer til at udgøre næsten al videoforbrug

Hele fire ud af fem videominutter vil i 2020 forekomme via streaming, og det betyder store udfordringer for udbyderne.

I 2020 vil 77 procent af al videoforbrug være streamet via internettet.
I 2020 vil 77 procent af al videoforbrug være streamet via internettet.

I dag står videostreaming via internettet for 33 procent af al videoforbrug. I 2020 vil det være steget til 77 procent.

Det vil ske på bekostning af traditionel TV-transmission, som vil falde fra 66 til 10 procent, hævder Alcatel Lucent via en ny rapport fra Bell Labs.

Det vil give en eksplosion i kapacitetsforbruget:

  • Internetbaseret videoforbrug vil tolvdobles hvert år fra 90 exabyte i dag til 1,1 zettabyte (én exabyte svarer til 1 milliard gigabytes, mens én zettabyte svarer til 1.000 exabytes). 8,5 procent af dette vil forekomme i spidsbelastningstidspunktet klokken 20:00.
  • Forbruget af forvaltet video-on-demand fra tjenesteudbydere forventes at stige 28 procent årligt fra 44 exabytes til 244 exabytes. 10,5 procent af dette vil forekomme klokken 20:00.
  • Den lagrede mængde video på nettet vil tolvdobles i forbindelse med, at skytjenester, nyhedssites og sociale netværk bliver mere videobaserede og tilgængelige overalt fra alle platforme.

Alcatel Lucents forudsigelser præsenteres samtidig med, at streamingtjenester er godt i gang med at overtage TV-skærmen for mange brugere i USA og Storbritannien, hvilket vi også selv er ved at opleve i Skandinavien med tilgangen af Netflix, Youbio og HBO.

Læs også: Nu åbner HBO endelig i Danmark

Kanterne skal slibes

Alcatel Lucent mener, at ovenstående vil skabe store problemer for netværkerne, da videostreaming skaber en unik trafikstrøm til hver slutbruger - også kaldet unicast. Traditionelt er videoer blevet sendt til mange brugere samtidig, såkaldt multicast.

Bell Labs mener, at disse streamingtjenester vil bidrage til, at trafikken på "kanten" af nye IP-netværk vil vokse 2,5 gange så hurtigt som den trafikmængde, der når ud til slutbrugeren. Det er kanten af IP-kernen, der benyttes til den unikke videostreaming (unicast).

Sammenlignet med distributionen af en traditionel film på 2 GB leveret til 100 brugere samtidig (multicast) er kapacitetskravene til individuel streaming (unicast) følgende (se også illustrationen nedenunder):

  • En fordobling af båndbredden i sammenlægningsniveauet.
  • En tyvedobling af båndbredden på kanten af IP-netværket.
  • En hundreddobling af video-serverens båndbredde.


Foto: Alcatel Lucent Bell Labs

Alcatel-Lucents teknologidirektør Marcus Weldon advarer mod, at dette kan blive katastrofalt for netværksoperatørerne.

»Det er vigtigt at se på, hvor tjenesteudbydernes investeringer kan gøre størst nytte, og denne rapport viser, at IP-kanten i både faste og trådløse netværk tilbyder størst potentiale for optimering af netværksydelsen. Samtidig udgør den også den største kilde til uro, hvis de ikke håndteres korrekt,« udtaler Weldon i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten.

Større videoforbrug på samme tid

Samtidig spår Alcatel Lucent, at gennemsnitsforbruget af videoer vil stige fra 4,8 timer per dag til 7 timer i 2020 (se illustrationen nedenunder).

Det daglige syv timer forbrug vil dog forekomme på kun fem klokketimer. Det skyldes, at væksten sker via øget multitasking - for eksempel ved at se fjernsyn samtidig med at man foretager en videosamtale på tavlecomputeren.


Foto: Alcatel Lucent Bell Labs

Læs også: Streamingtjenester vil erobre markedet

Læs artiklen på hardware.no

Oversat og redigeret af Janus Bødker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.