Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Streaming for helt blanke dummies

B.dks helt forudsætningsløse tech-redaktion har brugt fridagene over jul og nytår på at lege med to af de mest populære streamingtjenester, Netflix og YouBio. Vi kunne lide dem begge.

Det var en stor dag, da jeg ugen før jul modtog en pakke fra YouSee med selskabets nylancerede YouBio-boks indeni. Selv om det er væltet ud med videostreamingtjenester siden efterårsferien, hvor Netflix lancerede i Danmark, havde denne skribent nemlig fortsat ikke dyrket så meget som een eneste af dem, andet end lidt på computerskærmen - hvilket næsten er lidt pinligt, når man trods alt skriver en del artikler om fænomenet.

Fraværet af streamingtjenester i mit liv skyldes dog ikke manglende interesse, men snarere manglende TV-vaner, og måske især, at jeg er alt for rastløst anlagt til at kunne sidde stille længere tid end 5-10 minutter ad gangen foran en TV-skærm. Og selv om jeg allerede for et par år siden anskaffede mig en streaming-boks fra Apple, har jeg kun brugt den enkelte gange, og kun til at leje film, jeg ikke kunne nå i biografen for at se.

Derfor var der også lagt op til solide omvæltninger, da både YouBio og Netflix dukkede op i mit liv præcis samtidig før jul. Det var primært en mission i læsernes tjeneste, for jeg havde ikke forventet, at de ville fange an i mit fjernsyns-averse hjem, hvor familiens femårige datter massivt har sat sig på det tudsegamle TV-apparat og DR Ramasjang.

Men jeg havde alligevel besluttet, at jeg ville gøre forsøget og teste YouSees YouBio-boks op mod Netflix på et Apple TV - selv om jeg hvad fjernsynets glæder angår er komplet forudsætningsløs, og til dato aldrig har fået set et eneste afsnit af hverken Forbrydelsen, Borgen eller Rejseholdet - og kun kender Sex & The City, Madmen eller Game Of Thrones, fordi jeg har hørt andre tale om det.

Men først lidt baggrund

Streamingtjenester er væltet frem hele efteråret, og nogle mener, at de vil komme til at dominere TV-sening inden for ganske få år. Ideen med dem alle er, at man får leveret billederne via netforbindelsen i stedet for via TV-kablet eller antennen. Der er tale om såkaldt VoD (video on demand), og man kan således ikke se de kanaler, man er vant til, på denne vis. Til gengæld får man adgang til kæmpestore biblioteker af film og TV-serier, fra både Danmark og især USA.

Nogle TV-apparater har apps til formålet indbygget, men har man ikke et sådant, må man have fat i en boks som netop den fra YouBio, eller Apples mediestreamer, Apple TV. Man kan dog også bruge en spilkonsol, en iPad, computerskærmen eller mange andre dimser. I de fleste tilfælde ligger prisen under 100 kroner i abonnement om måneden for ubegrænset forbrug, og særligt for YouBio gælder, at boksen ikke forudsætter, at man er YouSee-kunde i forvejen. Alle kan bruge tjenesterne, blot de har en internetforbindelse (og en skærm)

Mit eget TV-apparat er en jammerlig gammel 26-tommers sag fra 2005, der end ikke har en tuner, der sætter det i stand til at modtage HD-kanaler, og hvor jeg i øvrigt aldrig har fået indstillet andet end DR og TV2 - og så lige DR Ramasjang. Men der er en HDMI-indgang, og det var heldigvis det eneste, jeg skulle bruge.

Opsætning

Netflix

For at få en Netflix-konto, skulle jeg et smut forbi Netflix' side på nettet via min computer, hvor jeg fik en mindre overraskelse. Udover de vanlige detaljer skulle jeg indtaste en række oplysninger om, hvad jeg godt kan lide at se, og hvilke genrer, jeg særligt interesserer mig for. Samtidig fik jeg at vide, at jeg hvis jeg anmeldte nogle film med stjerner, ville Netflix bedre kunne regne ud, hvad jeg kan lide, og derefter foreslå relevante emner til mig.

På forhånd vidste jeg, at Netflix har fået meget kritik for manglende indhold, men det slog mig ikke umiddelbart, at der var noget, jeg manglede - udover måske lige filmen 'Bad Santa', som venner har ladet mig vide, at jeg bør se. Min overraskelse bestod snarere i, at systemet faktisk virkede - og Netflix foreslog faktisk mirakuløst et par ting, jeg godt gad se - fx. The Greatest Movie Ever Sold, der er lavet af den samme aktivistiske amerikaner, der også står bag den McDonalds-kritiske dokumentar 'Supersize Me', jeg netop havde givet fem stjerner.

Efter lidt bøvl med email-adressen (jeg har åbenbart prøvet at oprette mig før...) skulle oplysningerne nu tastes ind i mit Apple TV, hvor Netflix har sin egen app, der på en prik virker som alt det andet på apparatet. Eftersom at Apples brugergrænseflade er temmelig nem at bruge, og fordi jeg kendte det lidt i forvejen, tog det mig blot et par minutter, før Netflix var kørende på mit fjernsyn.

YouBio

Som hos Netflix, skulle man en tur forbi YouSees webside for at oprette en konto og få et brugernavn, der derefter skulle tastes ind i YouBio-boksen. Det var som udgangspunkt nemt nok, men jeg fik alligevel problemer. YouBio-boksen villle nemlig ikke genkende mit trådløse net, der er sat lidt usædvanligt op med 80.211n i 5Ghz-båndet. Efter megen riven i hår stillede jeg min router tilbage til en ældre standard, og så var problemet løst - YouBio-boksen bød mig velkommen, og alle var glade.

Eller rettere: Glad, men bekymret. For selv om YouBios tilbud lød på en gratis prøveperiode frem til første februar, skulle jeg alligevel aflevere kreditkortinformation ved oprettelsen, hvilket undrede mig - for hvorfor skal de bruge mit kreditkort, hvis tjenesten er gratis ? YouBio er dog ikke alene om det, for Netflix beder også om kreditkort, hvis man vil indløse sin gratis prøvemåned. Sært...

Til gengæld fik YouBio hurtigt point for at have gjort det svært for børn og andre pilfingre at leje film på ens konto. Udover alt det indhold, der følger med i abonnementet, kan man også leje nye film, der koster ekstra - men det kan man kun, hvis man har en PIN-kode, der skal tastes ind hver gang.

I øvrigt er det ganske pudsigt at YouBio-boksen også tilbyder en lille håndfuld live-kanaler med film og andet indhold, der ikke er on demand. Det har ikke rigtig noget formål i en on demand-boks, fordi man jo ikke gider sidde og vente på et bestemt program, som man ligeså godt selv kan sætte i gang. Omvendt generer kanalerne heller ikke, så fred være med det.

Redaktionens anden streaming-nybegynder, Thomas Breinstrup, stødte dog på et sært problem, da han skulle prøve lykken med YouBio.

Linux-brugere kan nemlig på forhånd godt afskrive YouBio. Desuden virker YouBio ikke i de efterhånden mange internetbrowsere til 64-bit-systemer. Og endelig virker YouBio slet ikke med Opera som browser.

Når man opretter sig som kunde, sender YouSee en besked af sted - direkte i spamfilteret!

Design og brug

Mens Netflix grundlæggende følger Apples designforskrifter på Apple TV, kører YouBio sin helt egen stil - og lad det være sagt med det samme: Begge tjenester fungerer rigtig fint, men mens Netflix på Apple TV næsten er for simpel, har YouBios brugergrænseflade bestemt plads til forbedringer.

Hos sidstnævnte kan man - i modsætning til Netflix på Apple TV - vælge at bogmærke sine favoritter, men irriterende nok kan man ikke bogmærke en serie, men kun enkelte afsnit. Har man set sit bogmærkede afsnit 4 af en eller anden amerikansk serie, må man manuelt ud og lede efter afsnit 5 bagefter.

Generelt har YouBio mere information om de enkelte film fremme på skærmen, mens man hos Netflix skal grave lidt dybere efter det - og har man set en film, kan man eksempelvis vælge at se andre film med samme skuespiller, eller fra samme land.

Hos Netflix bliver man derimod tilbudt en række film, der minder om den, men har set. Det er mindre avanceret, men træfsikkerheden er til gengæld høj.

Ingen af de to tjenester er svære at bruge - og faktisk er det ganske forbløffende når man tænker på, hvor meget materiale der faktisk ligger derinde. De er også meget ens struktureret, og man kan jo formode, at YouSee har skævet lidt til Netflix, da i lyntempo skulle udvikle YouBio-tjenesten.

Under testen har vi heller ikke oplevet nogen form for kvalitetsproblemer med forbindelsen, der er testet på en relativt langsom 10 megabit-forbindelse fra Telenor. Begge tjenester kører helt flydende - hvis man da lige ser bort fra et større Netflix-nedbrud henover julen, som denne skribent dog ikke opdagede.

Indhold

Meget er sagt om streamingtjenesternes indhold - og især Netflix har fået klø, klø og atter klø for ikke at tilbyde ret meget dansk indhold. Kritikken er berettiget, men YouBio gør det en del bedre end Netflix. Hvis man forventer at kunne se alle danske TV-serier og dokumentarprogrammre, bliver man dog slemt skuffet - uanset hvilken af de to, man vælger.

Hvad indholdet angår, kommer denne film- og TV-blanke skribent dog til kort. Jeg har ikke rigtig savnet nogen film hos nogen af dem. Man støder selvfølgelig på mangler, men der er altid rigeligt med andet at vælge mellem. Hvad serier angår, har de begge en del - men det fængede ikke rigtig hos mig.

Til gengæld har jeg været rigtig glad for udvalget af dokumentarfilm, og nydt så forskellige udsendelser som "Dirt - The Movie" om jordens frugtbarhed, "Forks over Knifes" om de helbredsmæssige konsekvenser ved at spise for meget kød - og senest også den stærke danske dokumentar, 'Burma VJ' om journalisterne hos Democratic Voice of Burma, der med stor personlig risiko dækkede opstanden mod militærjuntaen i 2008.

Jeg er dog ikke klar over, om jeg er en repræsentativ seer, eller om jeg bare er en nørd. Jeg gætter på det sidste.

Redaktionens anden testbruger, Thomas, nåede til samme konklusion:

Selve udvalget af (gratis) film er ikke prangende. YouBio er ikke som Netflix en frit-valg-på-alle-hylder-tjeneste. YouBio giver adgang til et udvalg af den samlede filmmængde, resten skal man leje på 24-timersbasis. Filmene i abonnementet har et grønt skærf over sig, resten (naturligvis ofte de nyere eller populærere film) kan man kikke misundeligt efter, hvis man ikke vil aktivere kreditkortet allerede nu. Og så er YouBio måske alligevel lidt dyr.

Dog er udvalget med danske øjne sammenlagt langt bedre end Netflix, men mange af de danske film - nye som gamle - er ikke en del af abonnementet.

Hvilken er bedst ?

Det er umulig at svare på - for det afhænger af både hvad man ønsker at se, og hvilket udstyr man har. YouBio-boksen står i en 500 kroneseddel, og det er ikke i sig selv slemt. Men det er dog ret irriterende at skulle investere i en sådan boks, hvis man samtidig har et Smart TV, hvortil YouBio ligeså godt kunne have udviklet en app, der kan det samme. YouSee er i gang med at udvikle apps til mange flere platforme, herunder flere producenters Smart-TV. men indtil videre vinder Netflix på point for tilgængelighed på et større antal dimser.

Prisforskellen mellem de to er er rund tyver - Netflix koster 79 om måneden, mens YouBio koster 99 kroner. Det har YouSee fået en del klø for. Men i en tid, hvor man rask væk betaler 6800 kroner for en iPhone 5, har jeg svært ved at hidse mig op over en tyver - især ikke når man tænker på, at man får dansk support med i købet, udover en masse dansk indhold.

Alligevel vil jeg personligt nok vælge Netflix - ikke fordi jeg bedre kan lide den amerikanske løsning (jeg synes, YouBio er bedst), men fordi jeg i forvejen har et Apple-TV, og ikke har lyst til købe endnu en boks.

Når YouBio kommer til Apple TV - eller til mit fremtidige Smart TV, vil valget dog nok falde på dem.

Forskellen mellem de to tjenester syner dog ikke dramatisk for en light-bruger som mig - og i det lange løb er jeg faktisk usikker på, om jeg overhovedet vil betale ekstra for en streamingtjeneste, når mit TV-forbrug er så lille, som det er.

Konklusionen er dog sikker: Det bør ikke være teknikken, der afholder dig fra at prøve det - for det er virkelig let og elegant at bruge, uanset hvilken af de to tjenester, du vælger - også selv om du er nybegynder. Og når man nu ikke engang binder sig til noget, kan man jo lige så godt prøve lykken, fx fra sin computerskærm.

Følg Berlingskes Tech-redaktion på Facebook her

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.