Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sort fredag slår rekorder

Årets største shoppingdag Black Friday blev gylden for de amerikanske netbutikker - i dag venter cybermandag.

Det forventes, at dagen i dag - Cybermonday - vil blive en endnu større fest for netbutikkerne end Black Friday.
Det forventes, at dagen i dag - Cybermonday - vil blive en endnu større fest for netbutikkerne end Black Friday.

I dag er det cybermandag - de amerikanske netbutikkers festdag, og samtidig e-handlens modsvar til de fysiske butikkers sorte fredag, hvor millioner af amerikanere myldrer ud i indkøbscentrene, lokket af slagtilbud på alskens varer.

Men i år er der indtruffet en ganske særlig begivenhed: De fysiske butikkers festdag bød nemlig på en overraskende rekord - i netbutikkerne.

Det viser tal fra ComScore, der rapporterer om en stigning i online-salget på 26 procent i forhold til sidste år.

Det er særligt de digitale varer, der har hittet på årets sorte fredag - og den hurtigst stigende kategori er således e-bøger, digitale film og digital musik. I USA er der væsentligt større udbud af disse varegrupper end i Danmark - og de mest rødglødende netbutikker var således Amazon, Wal-mart og Best Buy.

Fysiske butikker gik tilbage

Mens onlinesalget boomede fredag, stod det lidt mere sort til i de fysiske butikker, der ser ud til at have noteret sig et fald på 1,8 procent i forhold til sidste år. Online-handlen udgør stadig mindre en ti procent af det samlede salg i amerikanske butikker, men det estimeres, at de amerikanske netbutikker fredag solgte for over en mia. dollars, hvilket er rekord.

Det forventes, at dagen i dag - cybermonday - vil være en endnu større fest for netbutikkerne, der estimeret vil omsætte for 1,5 mia. dollars inden dagen er omme.

Flere amerikanske kæder eksperimenterer med at integrere smartphones i deres fysiske butikker, så folk, der står i butikken, kan købe de udstillede ting hos butikkens webshop - og det er tiltag som disse, der har været med til at booste e-handlen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.