Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sony er på jagt efter 4K-standard

Men det bliver næppe et fysisk diskformat.

Sony viste et 4K-TV frem, under den nyligt overståede CES-messe i Las Vegas. (Foto: Niklas Plikk, Hardware.no)
Sony viste et 4K-TV frem, under den nyligt overståede CES-messe i Las Vegas. (Foto: Niklas Plikk, Hardware.no)
TV med fremtidens 4K-opløsning blev vist frem på årets CES-messe i Las Vegas. Selv om det tilsyneladende bugner af fjernsyn som kan vise fire gange Full HD, er der ikke ligefrem meget indhold og mange afspillere. Der findes heller ikke et fælles distributionsformat som for eksempel Blu-ray og DVD.

Dette ønsker Blu-ray-pionér Sony at gøre noget ved. På CES viste det japanske selskab stolt et 4K-TV med OLED-panel frem, og direktør Kaz Hirai fortæller at de er på jagt efter et standard 4K-format.

Går sine egne veje

Selv om du skulle anskaffe et godt 4K-TV til boligen, kan det altså være et risikabelt køb. Industrien er foreløbig ikke kommet til enighed om et fælles 4K-format, og det lader til at en eventuel konsensus befinder sig et stykke ude i fremtiden.

I et interview med The Verge deler Kaz Hirai sine tanker om emnet.

Sony har traditionelt gået sine egne veje når det gælder formater, og nogen gange har det resulteret i succes. Kendte eksempler på Sony-udviklede standarder er CD (sammen med Philips) og Blu-ray, hvoraf sidstnævnte vandt «formatkrigen» mod Toshibas HD DVD. På den anden side blev MiniDisc ikke den succes selskabet havde håbet på.

Det er heller ikke udelukket at Sony endnu en gang vil gå sin egen vej mod 4K.

4K-disk er usandsynlig

Kaz Hirai efterspør således en 4K-standard til både filformat og distributionen. En satsning på et fysisk diskformat som Blu-ray kan være en oplagt vej at gå, men Sony-chefen mener at en 4K-disk er usandsynlig – men ikke umulig.

Det fælles Blu-ray-format har for eksempel ikke nogen officiel arbejdsgruppe på projektet, som det var med DVD'en i 90'erne. Skal Blu-ray «opgraderes» til 4K, skal der samtidig udvikles nye skiver og afspillere – noget som kan blive både dyrt og tidskrævende.

Tror på internettet

Kaz Hirai er derimod mere overbevidst om at distributionen skal foregå over internettet. Sony har allerede taget et vigtigt skridt mod download af 4K i USA, hvor købere af selskabets 4K-TV vil kunne downloade 4K-indhold direkte til en medfølgende harddisk.

Derudover er Sony ikke helt begyndere når det handler om internet-distribution, da PlayStation-ejere for eksempel kan downloade store spil fra nettet. Der er alligevel et godt stykke igen før der bliver snak om en færdig tjeneste til 4K-distribution.

Dette er lige meget hvad, et område Sony ønsker at udforske og teste af, før de vil overveje et fysisk diskformat. Inden 4K bliver virkelig udbredt, skal internet-hastighederne verden over også opgraderes for at takle de større datamængder.

Se billeder fra messen i toppen af artiklen.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digitalwww.b.dk/techogviden og i den trykte Business-sektion. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).

Læs også: Nvidia præsenterer egen spillekonsol

Læs artiklen på hardware.no

Oversat af Alexander Almegaard.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.