Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Sony arbejder på en Windows-telefon

Den japanske teknologigigant, som går efter at blive verdens tredjestørste mobilmærke, planlægger at udvide sin Android-produktion med Windows-telefoner - den første muligvis allerede til sommer.

Nokia dominerer aldeles markedet for Windows Phone-telefoner (her Nokias Lumia 1520), som dog endnu heller ikke er så stort. Men nu står både Sony og ZTE tilsyneladende klar i kulissen til at rykke ind. Arkivfoto: Nokia/EPA/Scanpix
Nokia dominerer aldeles markedet for Windows Phone-telefoner (her Nokias Lumia 1520), som dog endnu heller ikke er så stort. Men nu står både Sony og ZTE tilsyneladende klar i kulissen til at rykke ind. Arkivfoto: Nokia/EPA/Scanpix

Sony forbereder angiveligt at udvide sortimentet af Android-telefoner med en Windows Phone-telefon, som skal ud allerede i år.

Gennem de seneste fire år har Sony udelukkende produceret Android-telefoner, men ifølge flere amerikanske medier har japanske Sony og amerikanske Microsoft i fællesskab designet prototyper på en Windows-telefon, som både kan komme på markedet som en del af Xperia-serien som af Vaio-serien.

Forhandlingerne er dog ikke landet. Sony og Microsoft drøfter stadig, hvad Sony skal betale for Windows Phone-licenserne, og hvilke programmer der skal være installeret fra fabrikken på de nye telefoner. Forventningerne er dog, at den første Windows-telefon fra Sony kan være på markedet midt på året.

Ambitioner om at blive nummer tre

Sony har tidligere produceret Windows-telefoner. I 2008 og 2009 producerede Sony nogle få telefoner med forgængeren for Windows Phone, Windows Mobile, nemlig Xperia X2 og Xperia X2. X1-telefonen blev omtalt som en »iPhone-dræber«, men trods megen ros for sine nyskabelser slog den ikke mange af Apples telefoner ihjel.

Sony er i dag verdens syvendestørste mobilproducent men har som mål at blive nummer tre efter Samsung og Apple. I Danmark er Sony-telefoner populære, og Sony har hele 2013 ligget som tredjemest solgte mærke, viser tal fra analysehuset IDC. En udvidelse med Windows Phone-telefoner kan give Sony et udvidet salgsmarked og vil samtidig vvære en gevinst for Microsoft, der stadig kæmper en hård kamp for at gøre sig gældende på det vigtige mobilmarked, som lige nu - sammen med tavle-PCerne - trækker de fleste penge op ad folks tegnebøger.

Også kinesiske ZTE er ifølge amerikanske Forbes på vej med Windows Phone-telefoner til USA, Europa og Kina. I forvejen producerer taiwanske Acer og HTC samt sydkoreanske LG enkelte Windows Phone-telefoner.

Microsoft overtager nu Nokia

Nokia er dog den største producent af smartphonetelefoner med Microsofts styresystem Windows Phone. Over 90 procent af alle Windows Phone-telefoner er forsynet med Nokia-mærket, men i forhold til konkurrenterne er de få. Nokia solgte i juli-september 8,8 millioner Lumia-telefoner med Windows Phone, som stadig kun har en beskeden andel af mobilmarkedet, der domineres aldeles af telefoner med Googles Android (omkring 80 procent) med Apples iOS som lillebror (under 14 procent).

Microsoft fik i november Nokia-aktionærernes nik til inden for kort tid at overtage Nokias mobilproduktion for 40,5 milliarder kroner.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.