Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Snapchat-læk advarer om at stole på privatlivsløfter

Flere internettjenester har slået sig op på at kunne give brugerne mulighed for at være mere private eller anonyme. Læk af Snapchat-billeder er imidlertid seneste eksempel på, at netbrugere fortsat skal være varsomme med deling.

Appen Snapchat er kendt for, at man kan udveksle billeder, der sletter sig selv automatisk. Det har gjort appen ekstremt populær, og den er da også kendt for at blive brugt til deling af billeder, man måske ikke lige ville dele med alle på internettet - som bl.a. billeder fra fester eller af intime situationer.
Appen Snapchat er kendt for, at man kan udveksle billeder, der sletter sig selv automatisk. Det har gjort appen ekstremt populær, og den er da også kendt for at blive brugt til deling af billeder, man måske ikke lige ville dele med alle på internettet - som bl.a. billeder fra fester eller af intime situationer.

Beskyttelse af privatlivet er oppe i tiden på internettet. Det samme er tjenester, der slår sig op på at tilbyde mere privatliv og anonymitet. Internetbrugere bør dog være opmærksomme på, at den slags løfter ikke altid holder i længden.

Det er weekendens læk af billeder fra Snapchat det seneste eksempel på. Her spredte advarslerne sig lynhurtigt om, at hackere skulle være i besiddelse af 200.000 billeder, som søndag ville blive delt på nettet.

Siden er materialet blevet delt sporadisk i mindre bidder. Det er stadig uklart, hvor længe og hvor mange billeder, der har været tilgængelige.

Generelt er de dog hurtigt blevet fjernet, hver gang nye delinger har fundet sted – og bliver det fortsat, og det tegner til et mindre omfattende læk end varslet. Alligevel er sagen en påmindelse om at være kritisk over for lovninger om mere privatliv og anonymitet.

For tiden vrimler det med nyere tjenester og apps, der netop slår sig op på den slags løfter, og det voksende antal kan sløre overblikket.

Det forklarer IT-sikkerhedsekspert og direktør for CSIS Peter Kruse.

»Man skal være påpasselig og ekstremt kritisk, når der kommer så mange nye aktører. Lige nu er der så meget fokus på privatliv, at flere ser det som et springbræt til at lancere nye tjenester. Hvis motivet bag er et bedre privatliv, bliver det modtaget med kyshånd, men omvendt kan man også forestille sig nye tjenester behæftet med fejl, fordi de er lavet for hurtigt, mens privatliv for alvor er oppe i tiden,« vurderer Peter Kruse, der generelt opfordrer til, at man ikke deler noget på nettet, der ikke kan tåle dagens lys – uanset tjeneste.

Snapchat er netop udviklet til at dele beskeder, der automatisk sletter sig selv, få sekunder efter de bliver åbnet af modtageren. Appen er flere gange blevet kritiseret for, at det ikke altid sker, men har i denne sag afvist, at lækket er sket via selskabets egne systemer. Det forlyder, at hackerne har stjålet billederne fra den nu lukkede app Snapsaved, som blev udviklet til at omgå den automatiske sletning og i stedet for at gemme billederne.

Konkurrerende tjenester

Snapchat er en af de nyere tjenester, der giver brugerne mulighed for at kommunikere på en mere privat eller anonym måde. Den bølge har også gjort apps som blandt andre Whisper og Secret populære.

Her kan brugerne optræde anonymt og deler derfor tanker om alt muligt, men med populariteten er også fulgt spørgsmål om graden af anonymitet og forlydender om, at f.eks. Secrets brugere har fået sporet deres rigtige identitet.

Da det sociale netværk Ello for nylig skabte massiv hype, var det også med et manifest om, at brugerne kan optræde anonymt, og at deres data ikke bliver analyseret og solgt videre. Det blev dog hurtigt fulgt op af meldinger om, at et ventureselskab allerede har investeret i tjenesten – og spekulationer om, hvad det vil betyde på længere sigt, da den type investeringer typisk kommer med en forventning om indtjening og et fremtidigt salg.

Lige nu lever tjenesterne i høj grad på en modreaktion på flere år med meget offentlig deling i sociale netværk. Heri ser de en mulighed for at skille sig ud fra de etablerede giganter, vurderer Daniel Ord Rasmussen, senioranalytiker hos Seismonaut, der rådgiver om brugen af digitale tjenester.

»Udviklere af apps og sociale medier skal være ekstremt dygtige til at skille sig ud – og kan ikke »bare« lancere endnu et socialt netværk. Lige nu er privatliv oppe i tiden, og der bliver udviklet flere og tjenester, der sælger sig på det,« siger han og henviser til, at man som bruger altid bør være opmærksom på, at tjenesterne kan ændre i brugerbetingelserne undervejs.

»Du indgår ikke en bindende kontrakt med internettjenester, når du opretter dig som bruger. Heri lover du at overholde deres betingelser, og de giver et løfte om at informere dig, hvis de ændrer på betingelserne. Og så kan du vælge at acceptere og blive – eller at droppe tjenesten,« forklarer Daniel Ord Rasmussen.

Vær kritisk

Ifølge Henrik Kramshøj, direktør i IT-sikkerhedsvirksomheden Solido Networks, bør Snapchat-lækket da også generelt give internetbrugere anledning til at overveje, om de er kritiske nok, når de vælger at sende personligt indhold – som bl.a. billeder.

»Du er langt hen ad vejen hverken sikret anonymitet eller sikkerhed. Slet ikke, hvis du ikke kender forretningsmodellen i de tjenester, du bruger. Nogen skal betale for det udstyr og den serverplads, servicen benytter. Ved de gratis tjenester betaler man med sin data, og derfor er der grund til at være kritisk,« siger Henrik Kramshøj, der vurderer, at folk generelt er for ukritiske – og ikke får læst internettjenesternes brugerbetingelser, når de melder sig til. Det bør de huske, selv om det kan være »kedelig læsning«.

Det var fredag, at det blev annonceret på nettet, at hackere skulle være i besiddelse af op mod 200.000 billeder delt via chatappen Snapchat. Det forlød, at der søndag ville blive offentliggjort en database med alle billeder og mulighed for at søge på navne og telefonnumre. Det er stadig uklart, hvor længe og hvor mange billeder der har været tilgængelige.

Snapcaht blev lanceret i 2011, og siden har der været flere historier og klager over, at beskederne, der skulle forsvinde automatisk, ikke gør det helt alligevel. Selv har Snapchat i sin privatlivspolitik efter kritik fra de amerikanske myndigheder da også blødt op på ordlyden i forhold til at garantere, at alle data automatisk slettes for altid.

Hackere har flere gange angrebet Snapchat - angiveligt for at gøre opmærksom på huller i sikkerheden. Omkring nytår blev 4,6 mio. Snapchat-brugernavne og mobilnumre lækket på nettet.

Snapchat har ifølge egne tal 100 mio. aktive brugere om måneden. Halvdelen er mellem 13 og 17 år gamle.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.