Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Skype-drengenes musiktjeneste fortsætter ekspansion

Skype-drengenes seneste foretagende, Spotify-konkurrenten Rdio, åbner nu i flere europæiske lande. Tjenesten er i al stilhed åbnet i Danmark.

De to Skype-stiftere, Janus Friis (th) og Niklas Zennström, står bag Spotify-konkurrenten Rdio.
De to Skype-stiftere, Janus Friis (th) og Niklas Zennström, står bag Spotify-konkurrenten Rdio.

Den delvis danskudviklede musiktjeneste, Rdio, åbner nu stille og roligt op i flere europæiske lande. I nat er tjenesten tilsyneladende åbnet i både Storbritannien og Frankrig, efter for nylig - og i al stilhed - at være begyndt i Danmark.

Hidtil har Rdio ellers primært været et amerikansk fænomen, men Spotify-konkurrenten har i løbet af i år åbnet butikken i flere Europæiske lande, herunder Tyskland, Spanien og Portugal.

I USA har tjenesten fået ganske meget opmærksomhed - men i Danmark har al opmærksomheden indtil videre samlet sig om konkurrenten Spotify, og åbningen af Rdio herhjemme er foregået i al stilhed, og uden at Rdio selv har markedsført den.

Ingen officiel lancering

Det samme ser ud til at gøre sig gældende i Storbritannien og Frankrig, hvor åbningen heller ikke er officiel, omend flere brugere rapporterer, at det faktisk virker.

B.dk har selv testet tjenesten, der herhjemme koster 49 eller 99 kroner, afhængigt af hvilket abonnement man tegner. Det er stort set samme pris som Spotify.

Det er de to Skype-stifter Janus Friis og Niklas Zennström der står bag Rdio, som forsøger at differentiere sig fra Spotify ved en række sociale funktioner. Grundlæggende er dog tale om samme type tjeneste.

Konkurrenten Spotify åbnede for få måneder siden med store armbevægelser i USA, hvor et meget tæt samarbejde med Facebook skulle booste tjenestens brugertal i løbet af kort tid. Samarbejdet betyder blandt andet, at kun Facebook-brugere nu kan få adgang til at oprette en konto hos Spotify.

Det har tidligere udløst en heftig kritik, og Rdio har ikke et tilsvarende krav.

Kritik fra musikerne

Mens Rdio foreløbig har holdt sig under radaren, har særligt Spotify fået klø fra mange musikere, der hævder kun at få småpenge for at levere deres musik til tjenesten. Flere kunstnere har helt droppet Spotify, og andre har valgt kun at stille dele af deres musik til rådighed.

I Danmark har TDCs Play-tjeneste i en række år været den dominerende, mens også Wimp har forsøgt at gøre sig gældende, men udviklingen inden for musik på abonnementsbasis, der leveres streamet fra nettet, er i store træk gået uden om Danmark.

I USA er der dog bunkevis af tjenester, herunder sites som Pandora, Simfy og Last.fm.

De to Skype-milliardærer har løbende udviklet en bunke nye tjenester med skiftende held. Blandt andet endte et forsøg med streamet TV via tjenesten Joost, med at lukke ned.

Se siden her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.