Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Samsung sætter ny mobilrekord

Men verdens største mobilproducent advarer om, at der er hårdere tider i vente for alle mobilproducenter.

Den betragtelige Galaxy Note II-telefon medvirker til Samsungs julerekordsalg. Foto: Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix
Den betragtelige Galaxy Note II-telefon medvirker til Samsungs julerekordsalg. Foto: Kim Hong-Ji, Reuters/Scanpix

Efter netop at have halet endnu et rekordregnskab hjem med et overskud, der er vokset med 76 procent, advarer verdens største mobilproducent, Samsung, om, at det nu vil begynde at gå ned ad bakke for mobilbranchen.

Sydkoreanske Samsung, som gennem det seneste år har siddet på verdens mobiltrone, solgte 700.000 smartphonetelefoner om dagen i oktober-december og endte på de tre måneder med et driftsresultat før renter og skat på 46,2 milliarder kroner. Samsung-aktien er på tre måneder steget med 12 procent, mens den nærmeste konkurrent på smartphonemarkedet, Apples aktier er faldet med 20 procent.

Hårdere konkurrence på vej

Samsung, som er et kæmpe konglomerat, har leveret rekordregnskab på rekordregnskab men advarer nu om, at den hårde konkurrence på mobilområdet vil slå igennem. Samtidig er de hurtige gevinster hentet, og den generelle efterspørgsel på nye smartphonetelefoner vil betyde, at mobilproducenterne fremover må indstille sig på lavere salg.

Sydkoreanerne forventer, at efterspørgselen på smartphonetelefoner på de store, traditionelle markeder vil gå tilbage, hvorimod udviklingsmarkederne vil gå frem i takt med, at der kommer nye og billigere smartphonetelefoner og en større appetit efter tavle-PCer. På et af verdens største markeder overhovedet, Kina, oplever både Samsung og Apple heftig priskonkurrence fra kinesiske producenter med Huawei og ZTE i spidsen.

Overskuddet i Samsungs mobildivision, som producerer telefoner, tavlecomputere og kameraer med Galaxy-mærket som frontløber, mere end fordobledes i det normalt så vigtige julekvartal, hvor elektronikproducenter henter en betragtelig del af årets omsætning. Her har navnlig Samsungs brede satsning med både helt billige og meget dyre telefoner - og telefoner i alle størrelser, også de kæmpe store - givet pote. Samsung oplyser ikke selv konkrete salgstal for sit smartphonesalg, men analytikere anslår, at der i oktober-december blev solgt 63 millioner Samsung-smartphonetelefoner, heriblandt 15 millioner af topmodellen Galaxy S III og syv millioner af den meget store og pennebetjente Galaxy Note II. Til sammenligning solgte Apple i samme kvartal 47,8 millioner iPhone-telefoner.

Skærmproduktion igen med sorte tal

Samsung overhalede i efteråret 2011 Apple som verdens største smartphoneproducent og slog i begyndelsen af 2012 Nokia væk fra pladsen som verdens største mobilproducent.

Også Samsungs afdeling for produktion af skærme giver nu igen overskud.

Som følge af de dæmpede udsigter fastholder Samsung sit investeringsniveau fra 2012 i det nye år. Flere analytikere havde dog troet, at det ville blive sat ned.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.