Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Rygter: Google næsten klar med berøringsfølsom bærbar

Internetgiganten Google er på trapperne med en egenproduceret bærbar, der bliver et angreb på både Apples Mac-computere og Microsofts netop lancerede Windows 8.

I Chrome OS bliver browseren populært sagt selve styresystemet, og alt kører via den.
I Chrome OS bliver browseren populært sagt selve styresystemet, og alt kører via den.

Kan du huske Chrome OS ?

Hvis ikke, er du nok ikke alene - for der er generelt helt utrolig stille omkring Googles styresystem til billige bærbare computere, kaldet Chrome OS, der aldrig er blevet den succes, der var lagt op til, da det blev lanceret i 2009.

Enkelte computerproducenter, senest Samsung, har lanceret billig-bærbare med Googles styresystem, men der er langt mellem snapsene, og det er i dag stort set umuligt at opdrive en Chrome OS-baseret bærbar i en dansk butik.

Det kan dog ændre sig hurtigt allerede inden for de næste par måneder. Ifølge flere asiatiske medier er Google nemlig lige på trapperne med en egenproduceret bærbar, baseret på Chrome OS og udstyret med en berøringsfølsom skærm på knap 13 tommer. Google har sågar allerede bestilt 20 mio. af dem hos de asiatiske underleverandører, forlyder det.

Alt kommer fra nettet

Chrome OS baserer sig på en idé om, at software og data ikke behøver ligge på selve computeren, men i stedet kan suges fra internettet, efterhånden som brugerne har brug for det. Fænomenet kaldes cloud computing, og de fleste almindelige netbrugere bruger allerede teknikken i en eller anden grad. Gmail, Hotmail, Spotify, Netflix eller Googles egen kontorpakke, Google Drive, er eksempler på fænomenet. Med Chrome OS tager Google skridtet fuldt ud - for her er det slet ikke muligt at installere software på selve maskinen på den måde, man er vant til.

Fordelen ved Chrome OS er, at systemet ikke stiller specielt store krav til computerne, hvorfor Chrome OS-baserede maskiner typisk er uhyre billige.

Referencemaskiner er normen

Selskabet har dog ikke selv bekræftet rygterne, men det seneste års tid er det blevet mere almindeligt for softwareselskaber at markedsføre såkaldte referencemaskiner, der markedsføres under eget navn. Google markedsfører således Nexus-serien, der består af både smartphones, tavlecomputere og sågar en mediestreamer, kaldet Nexus Q, mens konkurrenten Microsoft selv står for produktionen af tavlecomputeren Surface.

Google har selv tidligere stået bag testmaskinen CR-48, der dog aldrig blev et egentligt kommercielt produkt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.