Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

PC-salget falder med 15 procent

Tavle-PCerne render med alle pengene, som folk tidligere brugte på bærbare og stationære PCer. Måske kan det nye Windows 8 rette op på de dårlige salgstal.

Det er tavlecomputere som disse - oven i købet fra Microsoft selv, nemlig den nye Surface -, som udhuler det almindelige PC-salg. Folk bruger pengene på tavle-PCer i stedet. Surface blev præsenteret sammen med den nye Windows 8, som den også kører på. Foto: N.V. Jagadeesh, EPA/Scanpix
Det er tavlecomputere som disse - oven i købet fra Microsoft selv, nemlig den nye Surface -, som udhuler det almindelige PC-salg. Folk bruger pengene på tavle-PCer i stedet. Surface blev præsenteret sammen med den nye Windows 8, som den også kører på. Foto: N.V. Jagadeesh, EPA/Scanpix

Det er hårde tider for både bærbare og stationære PCer. Efterårets salgstal i Vesteuropa - herunder Danmark - ligger 15 procent under, hvad de gjorde for et år siden.

I juli-september blev der solgt 15,2 procent færre bærbare PCer og 15,7 procent færre stationære PCer end for et år siden, viser friske tal fra analysehuset Gartner, der følger teknologimarkederne tæt, og faldet gælder både salget til private og virksomheder.

Det er et eksplosivt salg af tavle-PCer, som stjæler solide markedsandele. Tavle-PCerne er ikke med i Gartners opgørelse.

Kun Lenovo går frem

I alt blev der i tredje kvartal i Vesteuropa solgt 13,59 millioner PCer mod 16,06 millioner for et år siden.

Amerikanske Hewlett-Packard (HP) sidder med en markedsandel på 19,3 procent på førstepladsen, mens taiwanske Acer med 14,1 procent indtager andenpladsen og ligeledes taiwanske Asus med 10,7 procent tredjepladsen. Herefter kommer kinesiske Lenovo med en andel på 9,3 procent og amerikanske Dell med en andel på 8,9 procent.

På top 5-listen er kun Lenovo gået frem siden sidste år, nemlig med 7,7 procent. Alle andre er gået tilbage.

Windows 8 kan hjælpe

Gartner forventer, at en del af tilbagegangen skyldes ventetiden på Microsofts nye styresystem, Windows 8, som blev lanceret 26. oktober - altså i fjerde kvartal og derfor ikke med i opgørelsen. Alle PC-producenter har længe forberedt nye PC-modeller, som skulle være klar til premieren, og forventningerne til, at det kan sparke liv i PC-salget igen, er store.

»PC-markedet vil til sidst vende tilbage til vækst, men vækstraten vil ikke være på samme niveau som for nogle år siden. Den langsigtede udfordring for PC-branchen og PC-forhandlerne er at vise vækst og stille med produkter, som kan konkurrere med det spændende nye mobiludstyr, som kommer på markedet,« siger Meike Escherich, ledende analytiker hos Gartner, i en kommentar.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.