Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Over en milliard Android-apparater sælges i 2014

Googles styresystem fortsætter fremmarchen, selv om internetgiganten ikke nødvendigvis høster alle frugterne.

LGs nye, let buede G Flex-smartphonetelefon er blot den seneste i en nærmest uendelig række af telefoner og tavle-PCer, som anvender Googles Android som styresystem. G Flex præsenteres blandt masser af nyheder på verdens største forbrugerelektronikmesse CES i Las Vegas i disse dage. Foto: Britta Pedersen, EPA/Scanpix
LGs nye, let buede G Flex-smartphonetelefon er blot den seneste i en nærmest uendelig række af telefoner og tavle-PCer, som anvender Googles Android som styresystem. G Flex præsenteres blandt masser af nyheder på verdens største forbrugerelektronikmesse CES i Las Vegas i disse dage. Foto: Britta Pedersen, EPA/Scanpix

Over otte af ti solgte mobiltelefoner i verden kommer allerede med Googles styresystem Android, og i løbet af i år vil vi købe flere end en milliard apparater med Android.

I 2014 vil 1,1 milliard tavle-PCer, smartphonetelefoner, ure og andet udstyr blive solgt, lyder det fra analysehuset Gartner, som følger teknologiudviklingen tæt.

Gartners billede passer godt med, hvad man i disse dage ser på verdens største forbrugerelektronikmesse, Consumer Electronics Show (CES), i spillebyen Las Vegas i ørkenstaten Nevada i det sydvestlige hjørne af USA. Her vrimler det med Android-produkter, nu også i større mængder indbygget i biler og sågar i ovne til køkkenet.

Ikke fuldt udbytte

Mængden af solgt Android-udstyr vil i 2014 være 26 procent højere end i 2013, om end Google ikke høster den fulde værdi af den store interesse for styresystemet. Det er godt nok gratis at lægge på, men søgegiganten har selvsagt lagt alle sine egne nettjenester med i pakken i forventning om, at folk vil bruge dem, når de nu er lige ved hånden. Samtidig kræver brugen af Android, at man opretter sig som Google-bruger, hvorfor Google har aldeles styr på, hvor mange, hvem og hvor Android bruges.

Imidlertid tilpasser flere og flere især kinesiske producenter Android og udelader Google-tjenester, ligesom internetboghandelen Amazon i sine Kindle Fire-tavlecomputere bruger Amazons egen netbutik og ikke Googles. Endelig har mange, især asiater, købt de billige smartphonetelefoner med Android på, og de er ikke nødvendigvis store betalende kunder i Googles netbutik Google Play. Googles udfordring er, ifølge Gartner, at få disse mange til at rykke et trin op på Android-stigen, så der bliver solgt flere apps/småprogrammer.

Også fremgang for Apple og Windows

Også Apples styresystemer iOS til tavle-PCer og mobiltelefoner og Mac OS til computere kan se frem til fremgang. Forventningen er en vækst på 28 procent i år til 344 millioner solgte apparater.

Microsofts forskellige udgaver af styresystemet Windows - til telefoner Windows Phone, til tavle-PCer enten den skrællede Windows 8 RT eller den fulde Windows 8.1 - vil ligeledes vinde frem. 10 procents fremgang spår Gartner, der forventer 360 millioner solgte apparater med en Windows-udgave i år.

Salget af tavle-PCer vil fortsætte med at stige voldsomt, nemlig med 53 procent, i takt med, at priserne styrtdykker, og navnlig de mindre udgaver med skærme på under ni tommer vinder stor udbredelse. Derimod vil salget af klassiske PCer ligge nogen lunde fladt. Det er i sig selv en god nyhed, for i 2013 faldt PC-salget med 9,8 procent.

Berlingske dækker Consumer Electronics Show (CES) på www.business.dk/digital, www.b.dk/tech og i den trykte avis.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.