Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Omg SMSen blir 20 år - tiløk m d

SMS er nået over sin dovne teenagealder, hvor forkortelser minimerer arbejdsmængden og udgifterne.

SMSen fylder i dag 20 år og har dermed sluppet de unge år og den dovne jargon.
SMSen fylder i dag 20 år og har dermed sluppet de unge år og den dovne jargon.

"Merry Christmas", lød den første SMS, der blev sendt den 3. december 1992. Siden er SMSen vokset op og har opfundet sit eget sprog, så en julehilsnen i dag kan kortes ned til "Merry X-mas" eller bare "MC".

 

Det var især i SMSens helt unge år, at den meget forkortede, tenderende til dovne, jargon blev indført.

- I starten var interfacen rimelig primitivt. Hvis man skulle skrive et c, skulle man for eksempel taste 1-tasten ned tre gange. Det tog tid, og det betød, at sms'erne var meget kortfattede. Derfor kom der mange rebus-forkortelser. Man skrev "BTW" stedet for at skrive 'by the way' eller "vi cs" for at spare plads, siger seniorforsker Ditte Laursen, der forsker i mobiltelefonkommunikation på Statsbiblioteket i Aarhus til dr.dk.

Færre forkortelser

Det forkortede telegramsprog er i dag blevet mindre udbredt efter, at de fleste mobiler har fået tastaturer med 28 bogstaver og automatisk stavekontrol.

Prisen har ifølge dr.dk også spillet en rolle i forhold til vores tendens til at fatte os i korthed på mobilen. Dengang man betalte et beløb per besked, var forbrugerne tvunget til at begrænse deres beskeder til 160 karakterer for ikke at skulle betale for en ekstra besked. Da mobilselskaberne begyndte at tilbyde abonnementer med en fast månedspris eksploderede forbruget af SMSer.

Oldefaren "OMG"

"OMG" er en af de forkortelser der for alvor er slået igennem på SMSen. Men i virkeligheden kunne forkortelsen for "Oh my God" næsten have været oldefar til SMSen. Første gang forkortelsen blev brugt var ifølge Time Magazine i 1917 i et brev til selveste Winston Churchill.

Brevet var fra John Fisher, der var chef for den britiske flåde under Første Verdenskrig, men fratrådte sin stilling i 1915. I brevet til Churchill havde han dog ikke lagt de kodede meddelelser fra sig, hvorfor "Oh my god" blev til "OMG".

Den nye legesyge teen8r

Og selv vi måske modsat John Fisher har droppet de kodede beskeder i SMSen, så kan Twitter forsat udfordre din kreativitet med en begrænsning på 140 tegn. Her lever forkortelser som RT (retweet), DM (direct message) og langt mere kreative udfoldelser i bedste velgående. SMSen er blevet voksen og moden, mens Twitter er den nye legesyge teenager. 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.