Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny verdensrekord: Overfør en DVD-film på ét sekund

Tyske forskere har overført 40 Gbit/s over 1 km, og det er hurtigere end nogensinde før under virkelige forhold med trådløs forbindelse. Teknologien kan blive en seriøs konkurrent til fibernet - særligt i yderområderne.

Verdensrekorden blev slået uden for laboratoriets trygge rammer. Foto: KIT
Verdensrekorden blev slået uden for laboratoriets trygge rammer. Foto: KIT

Tyske forskere ved Fraunhofer-instituttet og Karlsruhes tekniske højskole har slået en verdensrekord, og alle, der drømmer om en trådløs fremtid, kan nu godt begynde at gnide sig i hænderne. Tyskerne har nemlig formået at presse en overførselshastighed op på 40 gigabit i sekundet over en afstand på én kilometer - og det er hurtigere end nogensinde.

Til sammenligning formår den mest avancerede, kommercielt tilgængelige trådløse teknologi i dag - 802.11ad - maksimalt at presse hastigheden op 7 Gbit/s - dog kun over korte afstande.

Downloader 5 GB i sekundet

Den hurtige teknologi fra Fraunhofer og Karlsruhe kaldes »Millilink«, og ifølge ExtremeTech er den på linje med de hurtigste fibernetværk, der findes i dag - dog er den langt hurtigere end de fibernethastigheder, der kan opnås i Danmark.

Endnu hurtigere trådløs overførsel er tidligere blevet gennemført under kontrollerede forhold i laboratorier, men Millilink-forsøget er det hidtil hurtigste, der er foretaget under almindelige forhold i den virkelige verden.

Læs også: Samsung på vej med 5G-teknologi

Gennembruddet med den trådløse teknologi kan betyde hurtigere trådløst net for alle, men det vil være særlig nyttigt for folk, der bor uden for de større byer og som ikke har adgang til fibernet.

Millilink når op på 40 Gbit/s ved at udnytte hele 80 GHz af det trådløse spektrum mellem 200 og 280 GHz, hvorimod trådløse routere blot benytter 20 MHz i 2,4 GHz- eller 5 GHz-områderne. Det er naturligvis muligt at få meget mere data - og dermed en hurtigere overførsel - igennem en båndbredde på 80 GHz end 20 MHz, og den enorme hastighed, som Millilink når op på, svarer til en downloadhastighed på 5 GB i sekundet - eller overførslen af en DVD-film på lige under ét sekund og en Blu-ray disk på sølle fem sekunder.

ExtemeTech mener desuden, at det med en smule udvikling af teknologien absolut bør være muligt at nå en endnu højere hastighed end de 40 Gbit/s på grund af den imponerende båndbredde.

Korte bølger giver forhindringer

Overførsel i 200 og 280 GHz-spektret har dog en ulempe. Det er nemlig ikke uden grund, at de nuværende trådløse teknologier - som standard Wi-Fi, 3G og LTE/4G - trives bedst i de lavere spektre.

For desto højere i spektret, desto kortere bliver bølgelængderne. Lange bølger i de lave områder er i stand til at bevæge sig igennem vægge, mure og andre forhindringer, hvilket korte bølger som Millilinks ikke takler lige så godt. De er derimod afhængige af en ubesværet vej fra sender til modtager, og systemet er derfor begrænset til transmission over hustage. Det kan dog alligevel være tilstrækkeligt til at modtage hurtigt internet.

Korte bølgelængder betyder også, at antennerne ikke behøver være særlig store. Således måler modtagerchippen på Millilink blot 4 gange 1,5 millimeter.

Nu er der blot tilbage at se, om denne teknologi bliver udbredt i forskningsmiljøet og derefter i branchen og på det kommercielle marked.

Læs også: Tak for kaffe: 700 megabit for 410 kroner

Læs artiklen på hardware.no

Oversat og redigeret af Janus Bødker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.