Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ny rekord for det digitale salg

Briterne købte og hentede i 2012 musik, film og spil for over en milliard pund, men det var ikke nok til at rette op på det vigende salg af fysiske medier.

»World of Warcraft« er med til at trække omsætningen på det digitale marked opad. Arkivfoto: Tony Gentile, Reuters/Scanpix
»World of Warcraft« er med til at trække omsætningen på det digitale marked opad. Arkivfoto: Tony Gentile, Reuters/Scanpix

2012 blev en milepæl for salget af musik, TV-serier, film og spil over nettet i Storbritannien. For første gang nogen sinde rundede omsætningen en milliard pund - lige over ni milliarder kroner.

Med denne fremgang på 11,4 procent i forhold til i 2011 udgør det digitale underholdningsmarked nu næsten en fjerdedel af den samlede omsætning, om end det lovlige salg ikke opvejer faldet i det fysiske salg af CDer, DVDer og spil, som stadig udgør 75 procent af markedet, selv om det dykkede 17,6 procent med udsigt til fortsat fald i år.

Spilsalget trækker mest

Og alt i alt faldt salget af underholdning - den digitale og den fysiske - faktisk med 12 procent til en samlet omsætning på 4,21 milliarder pund.

Det viser friske tal fra brancheforeningen Entertainment Retailers Association.

Det digitale mediesalg steg med 11,4 procent til 1,03 milliarder pund, mens det digitale musiksalg voksede med 15 procent i forhold til 2011 til 383 millioner pund. Heri er dog ikke medregnet omsætningen fra netmusiktjenester som f.eks. Spotify. Det digitale filmsalg voksede med 20,3 procent til 97,9 millioner pund.

Det er dog det digitale spilsalg, som der fortsat er flest penge i. Det er onlinespil som »World of Warcraft« og Xbox-, Nintendo- og Playstation-spillekonsoller koblet på nettet, som trækker læsset. Det digitale spilsalg voksede med 7,7 procent til en omsætning på 552 millioner pund - fem milliarder kroner.

Fysisk salg falder mere

Men prisen er altså, at det fysiske salg dykker mere, end det digitale henter hjem. Salget af musik-CDer gik 14,9 procent tilbage, mens salget af film på DVD og Blu-ray dykkede med 11,4 procent, mens computer- og konsolspil på fysiske skiver raslede 26,4 procent ned.

Briterne synes for alvor at have taget musik over nettet - streaming - til sig. Der blev i 2012 afspillet flere end 3,7 milliarder numre, svarende til 140 pr. husstand.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.