Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister kræver nye i Telias bestyrelse efter skandale

Bestikkelsesaffæren om køb af mobillicens udløser kritik af teleselskabets bestyrelse. Fredag kommer indefrysning af halvanden milliard kroner for retten.

Den svenske regering er ikke tilfreds med Telia, som Sverige ejer 37 procent af. Arkivfoto: Jeppe Bøje Nielsen, Scanpix
Den svenske regering er ikke tilfreds med Telia, som Sverige ejer 37 procent af. Arkivfoto: Jeppe Bøje Nielsen, Scanpix

Storejeren af Nordens største teleselskab skruer nu bissen på i den penible sag om angivelig bestikkelse for køb af en mobillicens i udlandet.

Telia, som samtidig er blandt verdens ti største mobilselskaber, købte i 2007 en 3G-mobillicens i Usbekistan. Det skete ved at betale 2,2 milliarder svenske kroner til selskabet Takilant, som er indregistreret i Gibraltar. Takilant har ifølge svensk TVs dybdeborende program Uppdrag Granskning tætte kontakter til den usbekiske diktator Islam Karimovs datter, Gulnara Karimova, som sidder på magten over Usbekistans telemarked.

Har ikke handlet forbilledligt

Den svenske finansmarkedsminister Peter Norman krævede torsdag udskiftninger i Telias bestyrelse oven på affæren. Den svenske stat ejer omkring en tredjedel af aktierne i Telia, og Peter Norman ønsker nye folk ind, som har forstand på menneskerettigheder og antikorruption. Om bestyrelsesformand Anders Narvinger skal gå af som følge af affæren, vil ministeren ikke svare på.

»Min bedømmelse er, at Telia ikke har handlet forbilledligt,« siger Peter Norman, som mener, at et statsejet selskab skal handle for at gøre en forskel i de lande, hvor man er.

Telias koncernchef, Lars Nyberg, som var indkaldt til dagens møde i Riksdagens erhvervsudvalg, har tidligere sagt, at hvis sagen ender med, at Telia faktisk har betalt bestikkelse for at få licensen i Usbekistan, må han gå af som topchef.

Indefrysning for lukkede døre

Fredag skal Stockholms Tingsrätt behandle kravet fra den svenske anklagemyndighed om at få indefrosset værdier for 1,55 milliarder svenske kroner, som det Gibraltar-indregistrerede Takilant har i Sverige. Behandlingen vil imidlertid ske for lukkede døre, oplyser anklager Berndt Berger til Svenska Dagbladet. Det sker for at undgå, at følsomme oplysninger kommer frem.

Nordens største bank, Nordea, opdagede selv i sidste uge, at Takilant har en Nordea-konto med 30 millioner dollars stående. De penge er foreløbig blev indefrosset og vil ligeledes blive behandlet på retsmødet fredag.

To navngivne usbekere er koblet til Takilant, som solgte 3G-licensen i Usbekistan til Telia-koncernen.

Advokat skal kulegrave sag

Også schweizisk politi er i færd med en undersøgelse af mulig hvidvaskning af penge, hvor Takilant er involveret. Den svenske anklagemyndighed kom onsdag tilbage fra besøg hos kollegaerne i Schweiz.

Telia har nu fundet manden, der skal stå for den uvildige undersøgelse af sagen. Det er advokat Biörn Riese, som er en af landets mest velanskrevne erhvervsjurister.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna er tilfreds med valget.

Den svenske stat ejer 37 procent af Telia og er dermed den største enkeltaktionær i selskabet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.