Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister kalder til ejermøde om Telia

Bestikkelsessagen i Usbekistan vil blive drøftet blandt ejerne, hvoraf den svenske stat er den største.

Den svenske stat er storaktionær i Telia, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber. Derfor har finansmarkedsminister Peter Norman indkaldt de øvrige ejere til møde. Arkivfoto: Sven Lindwall, XP/Scanpix
Den svenske stat er storaktionær i Telia, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber. Derfor har finansmarkedsminister Peter Norman indkaldt de øvrige ejere til møde. Arkivfoto: Sven Lindwall, XP/Scanpix

Alle ejerne af Nordens største teleselskab, Telia, er indkaldt til møde hos den svenske finansmarkedsminister, lige så snart Telias redegørelse om bestikkelsesanklagerne i Usbekistan foreligger.

Finansmarkedsminister Peter Norman repræsenterer den største ejer, nemlig den svenske stat, som ejer 37,5 procent af aktierne i Telia, mens den finske stat sidder på 13,7 procent.

»Så snart selskabets egen granskning er klar, vil jeg indbyde repræsentanter for de største aktieejere i Telia Sonera til Finansministeriet. Formålet med mødet er at diskutere rapportens indhold og eventuelle ejerinitiativer rettet mod selskabet med udgangspunkt i den,« oplyser Peter Normann ifølge Svenska Dagbladet.

Et år i stormvind

Telia har været i stormvind, siden svensk TVs graveprogram Uppdrag Granskning i april i år afslørede, at sikkerhedstjenesterne i lidet demokratiske nationer som Aserbajdsjan, Hviderusland og Usbekistan har fuld adgang til at kunne aflytte trafikken i mobilnettene takket være et system, som teleselskaberne - heriblandt Telia - skal stille til rådighed. Efter voldsom politisk kritik fra regeringen, som jo er medejer, skal alle krav fra udenlandske regeringer fremover behandles i Telias topledelse og ikke på lokalt plan.

I september brød ny ballade løs. Uppdrag Granskning afslørede, at Telia tilsyneladende har betalt bestikkelse til et firma i Gibraltar for at kunne købe en mobillicens i Usbekistan. Gibraltar-selskabet har tætte kontakter til Usbekistans præsidents datter, som er ansvarlig for Usbekistans telemarked. Flere større aktionærer valgte at sælge deres Telia-aktier, og Telia-topchef Lars Nyberg måtte presset meddele, at hvis det kunne bevises, at Telia - mod hans vidende - har været involveret i bestikkelse, var konsekvensen, at han måtte gå af. I oktober afsløredes det, at Telia sandsynligvis har betalt store millionbeløb under bordet ved købet af det aserbajdsjanske mobilselskab Azercell.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.