Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Microsoft er nødt til at gamble med Windows 8

Analysefirma mener, at Microsoft er nødt til at satse for at holde trit med Apple og Google.

Foto: Microsoft
Foto: Microsoft

Analysefirmaet Gartner mener, at Microsoft tager store chancer med Windows og Office-pakken. De to produkter står for størstedelen af selskabets omsætning og overskud, men Gartner mener, at Microsoft er nødt til at gamble med disse produkter, hvis de skal have mulighed for at forblive relevante i en verden domineret af mobile enheder.

Gartner skriver i en pressemeddelelse, at Windows betød ekstremt meget for Microsoft, da de fleste benyttede PC'en til alt fra e-mails til internet, spil og produktivitet, men at dette nu har ændret sig.

Læs også: Microsoft-chef talte over sig om Windows 8-forventninger

»Smartphones og tavlecomputere, ført an af iPhone og iPad, har ændret, hvordan folk arbejder, og gjort PC'en til bare én af mange enheder, som folk bruger. PC'en er i fortsat højere grad blevet ligestillet med andre enheder,« siger Michael Silver fra Gartner.

Anderledes end Apple og Google

Med Windows 8 har Microsoft udviklet en brugergrænseflade, der er tilpasset tavlecomputere, og de forsøger på den måde at bygge et styresystem op, der skal fungere på tværs af mobiltelefoner, tavlecomputere og PC'er.

»Microsofts fremgangsmåde er noget anderledes fra Apples og Googles, hvor telefoner og tavlecomputere har meget mere til fælles med hinanden end PC'er og tavlecomputere. Det er Microsofts styrke, når det kommer til PC'er, og de vil bruge dette til ikke kun at trænge ind på tavle-markedet, men også til at øge sin andel på smartphone-markedet,« siger Silver.

Steve Kleynhans fra Gartner mener, at Windows 8 er meget mere end blot en ny version af Microsofts operativsystem.

»Det er begyndelsen på en ny æra for Microsoft: RT-æraen, der afløser NT-æraen, som begyndte i 1993 og som nu er ved at aftage. Microsofts epoker ser ud til at vare i omkring 20 år, så den underliggende teknologi i Windows 8 vil holde i lang, lang tid,« siger Kleynhans.

Kontroversiel grænseflade

Den nye såkaldte Metro-grænseflade i Windows har været meget kontroversiel, og mange har udtalt, at de mener, det er en fejl at påtvinge PC-brugere et interface, der egentlig er udviklet til tavlecomputere og mobiltelefoner.

Læs også: Microsoft tvunget til at udskifte Metro-navnet

Gartner mener, at hvis Microsoft lykkes med Windows 8 på tavlecomputere, så vil det få stor betydning for virksomheder. Der vil være enheder i mange forskellige størrelser og former at vælge imellem, og brugerne vil have forskellige behov. Gartner mener, at brugerne får stadig mere at skulle have sagt, når det kommer til valg af enheder på grund af nye trends som 'consumerization' af IT og 'Bring Your Own Device' (BYOD). Nogle vil fortsat vælge iPad eller traditionelle bærbare PC'er, mens andre vil foretrække nye typer enheder. Det vil fremover skabe udfordringer for IT-afdelinger, spår Gartner.

Læs også: EU truer Microsoft med ny gigantbøde

Læs artiklen på mobilen.no

Oversat af Janus Bødker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.