Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Linux har sparet München for over 70 mio. kroner

Den offentlige sektor i den tyske storby München skiftede for syv år siden sin Microsoft-software ud med gratis open source-software, og det har medført en kæmpe besparelse.

Det kan betale sig at skifte til Linux. Foto: Tim Wang, Larry Ewing, Simon Budig, Anja Gerwinski
Det kan betale sig at skifte til Linux. Foto: Tim Wang, Larry Ewing, Simon Budig, Anja Gerwinski

I 2005 besluttede den offentlige sektor i den tyske by München sig for at smide Microsoft og Windows på porten og i stedet tage det åbne og gratis operativsystem Linux i brug. Projektet fik navnet 'LiMux'.

Over 11.000 computere blev udskiftet med Linux, og over 15.000 PC'er har fået udskiftet Microsoft Office til fordel for gratis-softwaren OpenOffice.

Efter en forespørgsel fra byrådets uafhængige Freie Wähler-gruppe har bystyret nu fremlagt en 18-sider rapport med konkrete tal på, hvor meget byen har sparet på udskiftningen.

Microsoft i millionklassen

Ifølge rapporten har den tyske storby sparet næsten 75 millioner kroner på at bruge Linux og OpenOffice kontra Windows og Microsoft Office.

Læs også: Ubuntu-stifter: Microsoft er blevet bedre

I regnestykket har de sammenlignet med prisen på den mest aktuelle version af Windows, som i dette tilfælde var Windows 7. Omkostningerne ville gå på at modtage nødvendige opdateringer og licenser fra det amerikanske selskab samt opgradering af hardware og overførsel af programmer.

Prisen for Windows med Microsoft Office ville været havnet på 87 millioner kroner.

Linux til en brøkdel af prisen

Prisen for at køre med Linux er en helt anden. Frem til september 2012 har den nye software kun kostet 2 millioner kroner, og det beløb baserer sig udelukkende på overførsel af programmer.

Dette er dog ikke samtlige omkostninger, LiMux-projektet tegner sig for. I de tre scenarier, der bliver opstillet (LiMux, Windows med Microsoft Office samt Windows med OpenOffice), løber de øvrige omkostninger, som for eksempel oplæring, dog i alle tre tilfælde op i 164 millioner kroner.

Dermed ville den samlede omkostning for Windows og Microsoft Office lyde på lige over 250 millioner kroner, mens Linux og OpenOffice har kostet mindre end 170 millioner kroner. Scenariet med Windows og OpenOffice ville have kostet sammenlagt 224 millioner kroner.

Du kan læse hele rapporten via dette link.

Læs også: Ny Ubuntu-udgave er fløjet fra reden

Læs artiklen på hardware.no

Oversat og redigeret af Janus Bødker.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.