Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

LGs bedste mobil i årevis

Nexus 4 er en fuldblods Google-mobil, der produceres af LG. Vi har kigget nærmere på den.

Det er noget af en appelsin i turbanen for den skandinaviske del af elektronikgiganten LG, at selskabet er kommet til at stå bag den seneste smartphone i Googles Nexus-serie. LG er nemlig næsten totalt fraværende på mobilfronten på vore breddegrader, men med den interesse, der naturligt samles om Googles referencemobiler, får LG et ordentlig rygstød i sit comeback på det danske marked.

Googles Nexus-serie er speciel, fordi det er Googles egen, rå udgave af Android-systemet, der driver den. Det mest normale er ellers, at Google slipper en ny version af Android fri, hvorefter selskaber som Samsung, Sony, LG og HTC begynder at tilpasse systemet, så det adskiller sig fra de andres - og først herefter begynder de at sælge telefoner med den nye, tilpassede version af Android på. Det kan tage evigheder - undtagen på Googles Nexus-serie, hvor der kan opdateres i samme tempo, som Google sender opdateringer til Android ud.

Nexus 4 betyder derfor samtidig debut til Android 4.2

Design og kvalitet

Der er ingen tvivl om, at LGs Nexus 4 er en af de bedst designede mobiler fra LG i mange år. Smartphonen er udstyret med en skærm på 4,7 tommer - og er dermed chokerende stor, hvis man er vant til en smartphone i iPhone-klassen. LG har dog forsøgt at gøre mobilen lidt mere lommevenlig ved at runde hjørnerne og gøre den rimelig tynd, og det er faktisk lykkedes ganske fint.

Bagsiden af mobilen er lavet af glas, og som et lidt spøjst indslag er der lagt en art holografisk effekt ind, så telefonens bagside bliver levende, når man bevæger den. Det lyder kitchet, men ser faktisk meget fedt ud. Skærmen er lavet af anden generations Gorilla-glas, der skulle være både stærkere og mere ridsebestandigt end forgængeren.

Denne skribent har senest testet Nokias gule Lumia 920, og i forhold til den er Nexus 4 diskretionen selv. Faktisk ligner mobilen næsten en stor iPhone 3GS.

Nexus 4 oser generelt af kvalitet, og kombinationen af glas, stål og sort gummi får mobilen til at fremstå som helt eksklusiv, selv om den faktisk ikke koster alverden. Følelsen af kvalitet varer ved, når man tænder den, og bliver mødt af den umådeligt flotte skærm, der har en pixeldensitet på 320 ppi - næsten som iPhonens, med rigeligt knald på farverne.

Skærmens kvalitet understreges af, at selve skærmen ligger meget tæt på selve glasset, hvilket skaber en fornemmelse af, at pixels er malet på. Det er virkelig lækkert lavet.

Uden at blive for teknisk skal det desuden nævnes, at LG Nexus 4 er forsynet med en firkernet Snapdragon S4Pro processor på 1,5 GHz, hvilket på jævnt dansk betyder, at telefonen er en ualmindeligt heftig sag, der stort set aldrig hænger.

En lille, men væsentlig, detalje, er, at der er indbygget en lille notifikationslampe, der blinker når man har ubesvarede opkald, SMSer eller mails. Det er meget almindeligt på Android-platformen og umådeligt nyttigt, hvorfor det kan undre, at hverken Apple eller Windows Phone-mobilerne gør det samme.

Betjening og batteritid

Lad det være sagt med det samme: Nexus 4 er en stor telefon. Ret stor. Og den er samtidig glat - og lavet af glas. Dermed er den også kandidat til at blive tabt på gulvet - men redaktionen har ikke testet Nexus 4s holdbarhed. Vi har ellers været ved at tabe den ret mange gange, for den store skærm betyder, at man ikke kan nå de fjerntliggende egne af skærmen med sin tommelfinger. Eksempelvis er det svært at nå A'et, når man skiver en SMS, ligesom at hele den øvre venstre side af skærmen er uopnåeligt land, hvis man forsøger at betjene mobilen med een hånd.

Skærmvokseværket er generelt for alle Android-telefoner, og det er synd - for mobiltelefoner er jo netop mobile og skal dermed helst være lette, fixe og handy at betjene og ikke store to-håndsbetjente skrumler, som man taber på gulvet ved almindeligt brug.

Et andet kritikpunkt er, at Nexus 4 har seriøst ondt i batteriet. Android-baserede mobiler har en grim vane med at slubre batteri i sig, og her er Nexus 4 bestemt ingen undtagelse. Faktisk hører den til blandt de værre Android-mobiler, jeg har prøvet. Ved almindelig brug har jeg kunnet presse en halv dags tid ud af batteriet, ensbetydende med, at den løber tør omkring kl. 15.

Hvis man strammer sig an, bruger den så lidt som muligt og måske ligefrem installerer strømsparere som Juice Defender og lignende, kan man få den til at holde sig i live til ud på aftenen - men meget mere skal man ikke forvente. Forslugenheden betyder, at man bliver helt bange for at bruge Nexus 4, fordi man hele tiden tænker på, hvornår man kan lade den op igen.

Det koster batteri at holde den store skærm kørende - og en del af skylden skal nok også findes i selve Android-systemet. Men det generelt er det virkelig sløjt at en mobiltelefon anno 2012 skal have en ledning i så ofte som tilfældet er med Nexus 4.

Til gengæld kan Nexus 4 lades op trådløst via alle standardinduktionsopladere, som fx Nokias Fatboy-pude.

Kamera

Nexus 4 er forsynet med et glimrende kamera på otte megapixel, og denne skribent var positivt overrasket over den kvalitet, billederne endte med at få. Der findes bedre mobilkameraer på markedet, men til formålet er LG Nexus 4 absolut bestået. Jeg savner dog en dedikeret kameraknap.

Kameraet optager video i 1080p, og resultatet glimrende. Dog er der væsentlige årsager til at kamerafolket bør kigge andetsteds hen - for med kun otte eller 16 GB, og nul muligheder for eksternt hukommelseskort, løber man hurtigt tør for plads, hvis man også har andre ting liggende på sin Nexus 4.

Er kameraet en væsentlig faktor for en, bør man dog nok kigge i retning af Nokias Lumia 920, der ikke er meget dyrere.

Android 4.2

Denne skribent har altid haft et lidt had-/kærlighedsforhold til Android. Mens man må elske, at det er så fleksibelt og velfungerende med Googles tjenester, er der også virkelig meget crap, dårlige apps, reklamer og sær adfærd, der følger med. Det er lige en postgang sværere at bruge Android end de andre - men i version 4.2, er Google virkelig nået langt, og systemet udvikler sig mærbart bedre i hver eneste version.

Det vil føre for vidt at gennemgå alle nyhederne her, blot vil jeg nævne, at Google Now er ved at blive en helt sjov tjeneste. Now er slags personlig assistent, der lurer på din adfærd og foreslår smarte ting. Fx. vejen hjem, forsinkelser på et fly, du har Googlet og alt mulig andet. Endnu virker Google Now ikke specielt godt i Danmark, men tjenesten tegner sjov - og også lidt skræmmende.

En anden ny ting er måden, man skriver beskeder på. Kender man Swype, kan man genkende funktionen - men gør man ikke, kan den beskrives som en teknik, hvormed man kan taste beskeder uden at løfte fingeren fra skærmen. Det går lynhurtigt når man lærer det.

Googles Android bliver også hele tiden mere og mere bundet sammen med Googles tjenester i skyen - og det forklarer også, hvorfor Nexus 4 kun kommer med otte eller 16 GB plads. Eksempelvis kan man gemme sin musik i Googles cloudbaserede Google Music- der desværre bare ikke virker i Danmark, mens billeder kan gemmes på Googles sociale netværk, Google Plus.

Pris

Nexus 4 har fået en hulens masse ros i de amerikanske og britiske medier, fordi smartphonen reelt slår bunden ud af skalaen hvad prisen angår. I Googles egen Playstore koster den mindste model således omkring 2.000 kroner, og til den pris er Nexus 4 en regulær foræring. Så heldige er vi imidlertid ikke her til lands. Her kan man nemlig ikke handle i Playstore, og jeg har slet ikke set den lille model på otte gigabyte annonceret.

Dermed er den billigste Nexus 4 den lidt større 16 GB-udgave, der står i omkring 4.000 kroner, og til den pris er Nexus 4 knap så interessant.

Dommen

Havde Nexus 4 i Danmark fulgt de priser, der er sat i USA og Storbritannien, ville den være intet mindre end genial. En topmodel, der ikke koster meget mere end billig-mobil, og muligheden for at få noget virkelig avanceret isenkram for under 2.000 kroner. Nexus 4 er tænkt som iPhone 5 til alle os andre nærige fattigrøve, der ikke gider betale over 5.000 kroner for en iPhone 5.

Desværre har Nexus 4 fået et ordentligt drøn opad på prisen i Danmark, og til en pris på over 4.000 kroner begynder jeg at tvivle på, om den er dét værd. I øjeblikket fås en Windows Phone 8X for 4100 og en Nokia Lumia 920 for 4.600 kroner, og den lille prisforskel giver meget mere for pengene. Samtidig har Nexus 4 på grund af den ubekvemt store skærm, den slatne hukommelse og den ringe batteritid svært ved at konkurrere med iPhone 4S, der fås for blot et par hundredkronesedler mere.

Derfor lander vi kun på fire stjerne til Nexus 4 - med option på en stjerne mere, hvis prisen bliver sat ned.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.